Руси Костадинов ще извае статуята на Петьо Пандира до Моста

Бургас Лайф

24-04-2013, 14:49

Снимка:

община Бургас

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Избраната пластика представя бургазлията в моряшка фланелка, гордо изправен с неизменната усмивка на лице, с гларус в лявата ръка и разперена като за приятелски поздрав десница

Вече е ясно как ще изглежда скулптурата на Петко Благоев, по-известен сред бургазлии, а и в страната като Петьо Пандира. Днес приключи втория и финален етап от конкурса за избор на идеен проект за скулптура на популярния бургаски зевзек.

Избраният проект е дело на бургаския автор Руси Костадинов и "отразява най-точно образа и характера на Пандира". Около това мнение се обединиха членовете на журито – изявеният български скулптор и председател на журито Панайот Димитров, който дълги години е живял в съседство с Пандира, главният архитект на Бургас Весела Илиева, художникът в общината Николай Дубаров и членовете на Инициативния комитет и близки приятели на неподражаемия с лакардиите си бургазлия – режисьорите Рангел Вълчанов и Джони Пенков.

Те са запечатали образа и гласа на Пандира в няколко филма. Кадри от кинолентата "Пътешествие между два бряга“ от далечната 1967 г. са изпратени от тях до авторите на проектите, за да постигнат по-голяма прилика с автентичния образ на свободолюбивия бургаски шегаджия. Във филма на Рангел Вълчанов той пее на живо песента "Прости, в живота грешка си ми ти".

Другите два идейни проекта, участващи в конкурса са дело на бургаските скулптори Ненчо Русев и Михаил Николов. На заседанието на журито присъства и композиторът Стефан Диомов като член на Инициативния комитет, който също подкрепи направения избор.

Избраната пластика представя Пандира в моряшка фланелка, гордо изправен с неизменната усмивка на лице, с гларус в лявата ръка и разперена като за приятелски поздрав десница. Скулптурата ще бъде отлята от бронз в реален размер, който с постамента ще бъде с височина до 1.80 см. Тя ще бъде разположена в пространството пред Моста след завършване на реконструкцията му.

Така любимец на бургаската артистична бохема ще подканя всички бургазлии и гости на града да се качват на "отпътуващия мост". Мястото не е избрано случайно. Старите бургазлии си спомнят, че като спасител Петьо Пандира се е подвизавал най-често в този район.

Идеята за издигане на скулптура на Петьо Пандира в родния му град датира повече от 12 години и е дело на Инициативен комитет, съставен от авторитетни личности и радетели за българската култура и изкуство. През първите години са правени неуспешни опити за нейната реализация. Реалното й изпълнение започва в началото на миналата година, когато в Община Бургас отново е внесено предложението и подписка от граждани за изграждане на скулптура на вечно усмихнатия и неподражаем Петко Благоев.

До окончателното финализиране на проекта следва пластиката и мястото да бъдат съгласувани с Министерството на културата и входирани за разглеждане от Общински съвет – Бургас.

Изработката на скулптурата в реалния й размер ще върви успоредно с работата по проекта за реконструкция на Мостика. Догодина, когато се навършват 95 години от рождението на баш бургазлията Петьо Пандира, бронзовата му осанка ще посреща гостите на най-романтичното място и символ на града Моста.