Райков за турската карта: Нула внимание и килограм презрение!

Междувременно премиерът се загрижи, че арменския геноцид не е точно геноцид

Намирам публикуваната във вестник "Миллиет"" карта за абсолютно скандална, заяви премиерът Марин Райков по повод публикуваните географски карти в турския вестник, според които български територии са част от Турция.

"Картата е толкова скандална, че дори не заслужава коментара на един министър-председател, единствено и само неговото презрение", допълни той.

Премиерът посочи, че няма да реагира по повод на публикациите в турските медии.

Освен това няма практика посланиците да носят отговорност за действията на журналистите, отговори Райков на въпрос за това дали трябва да бъде отправена вербална нота към турския посланик.

"Не може една държава да реагира на писанията на някакъв си вестник. Не за първи път подобни силно неуместни стъпки се правят от страна на едни или други журналисти в едни или други медии. Това се случва не само в турската преса, а и в пресата на много други държави. Единственото, което мога да направя, е да отмина това с дълбоко презрение", смята министър-председателят.

"Оставям това на професионалната съвест на тези, които са инспирирали подобна дребнава и унизителна за вестника провокация", допълни той.

В изказването си Райков засегна и темата за арменския геноцид в Османската империя. Причината е, че днес честваме международния ден, който трябва да ни напомня за това зловещо събития.

"Знаем, че Османската империя носи тежкото клеймо на тази много тежка отговорност за извършено зверство, за извършено изтребление на етнически признак на арменците в този период. Оттук нататък, що се отнася до темата дали това може да бъде квалифицирано от юридическа гледна точка с израза геноцид, аз имам убеждението, че тъй като този термин е правно кодифициран в едни значително по-нови десетилетия, т.е. в много по-късен период, самия този термин, може би не е непременно най-подходящият", заяви премиерът.

"Прекланям се пред жертвите. Смятам, че както от арменска, така и от турска страна, трябва да бъде направен един съвместен прочит на историята", добави още служебният министър-председател.

Според него, обаче, при арменския геноцид "говорим за отговорността на Османската империя, не говорим за съвременна Турция".

"Не смятам, че трябва да се вменява колективна вина на днешната турска държава, защото това би било очевидно неуместно. Това не отменя историческите факти", категоричен бе Мартин Райков.