Какво се случи за пръв път в интернет

Животът

24-04-2013, 15:18

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кога е изпратен първият имейл? Коя е първата снимка, качена в мрежата?

Ето някои от най-популярните неща, които са се случили за първи път в интернет, подбрани от Business Insider:

Първият имейл е изпратен от Рей Томлинсън, който го изпраща до... себе си през 1971 г. "Съобщенията не бяха нещо запомнящо се. Първото съобщение най-вероятно е било QWERTYIOP или нещо такова," казва Томлинсън.

За първия нежелан имейл или спам, който е изпратен до 393 души на 3 май 1978 г., може да бъде обвинена ARPANET.

Първият регистриран домейн е Symbolics.com - регистрацията му е на 15 март 1985 г. Сега това е исторически уебсайт.

Първият уебсайт е посветен на информация за Световната мрежа и е пуснат на 6 август 1991 г. Това е неговия адрес: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html. Първата снимка, качена в интернет, е пусната от Тим Бърнърс Лий (създателят на Световната мрежа) от името на комедийна група наречена Les Horrible Cernettes.

Първото незабавно съобщение в AOL е изпратено от Тед Леонсис до неговата съпруга на 6 януари 1993 г. То гласяло "Не се плаши...аз съм. Обичам те и ми липсваш." Тя му отговорила: „Уау, това е толкова готино!“ Леонсис по-късно става вицепредседател на AOL.

Джо Макембли пуска първата банерна реклама в интернет. Тя е публикувана през октомври 1994 г. на HotWired.com, рекламира музеи на изкуствата и е спонсорирана от AT&T.

Първият артикул, продаден в eBay (тогава сайтът се е казвал AuctionWeb) е бил счупена лазерна показалка за 14.83 долара през 1995 г. Човекът, който я купува, казва на основателя на сайта Пиер Омидяр, че колекционира счупени лазерни показалки.

Първата книга, купена в Amazon.com, е Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanisms на Дъглас Хофщетер отново през 1995 г.

Първото изречение, изречено в Skype, е на естонски език през април 2003 г. от член на екипа, разработил платформата. В превод изречението означава: "Здравей, чуваш ли ме?".

Марк Закърбърг е първият човек във Facebook с пореден номер акаунт 4 (първите три акаунта във Facebook били използвани за тестове). Първият присъединил се към социалната мрежа човек, който не е сред основателите й, е Ари Хасит, който в момента е в Израел и учи за равин.

Първото видео, качено в YouTube, е от съоснователя на сайта Джауед Карим, на което той е в зоопарка в Санд Диего. Видеото е качено на 23 април 2005 г. и е гледано близо 10 млн. пъти.

Първото съобщение в Twitter е написано от съоснователя на микроблога Джак Дорси на 21 март 2006 г.

 

Източник Profit.bg