EVN отново ограничи ВЕИ мощностите в Западна България

Причината - енергиен дисбаланс между производство и потребление на електрическа енергия

По разпореждане на ЕСО, EVN България ограничава производството от ВЕИ централи на 25 април, съобщиха от дружеството.

Заради оперативно разпореждане от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), EVN ще разпореди на всички фотоволтаични и вятърни електрически централи в Югоизточна България, с присъединена мощност над 30 kW, да ограничат мощността си с 40% за времето от 10:00 до 17:00 часа на 25 aприл. Причината е енергиен дисбаланс между производство и потребление на електрическа енергия.

От ЕНЕРГО-ПРО също съобщиха, че на 25 април ще бъде ограничено производството на електроенергия от фотосоларни паркове и вятърни електроцентрали в Североизточна България. Разпореждането не се отнася за централи от подстанции Шабла и Генерал Тошево.

EVN България Електроразпределение напомня, че неизпълнението на оперативното разпореждане представлява административно нарушение на Закона за енергетиката. Всяка информация за евентуално неизпълнение на разпореждането ще бъде предавана на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, ДКЕВР и прокуратурата.

Масовите ограничения в производството на ток започнаха в началото на април, когато бяха констатирани спадове в износа и във вътрешното потребление. Оттогава ЕСО неколкократно нарежда спиране на ВЕИ централи.