Борисов пред Ройтерс: Всяка нация избира сама дали да катастрофира!

Агенцията отбелязва, че преди изборите на 12 май ГЕРБ запазва преднина пред социалистите

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ призна пред Ройтерс, че не може да обещае нищо оптимистично, за да задоволи желанията на избирателите.

"Всяка страна избира сама дали да катастрофира или не", заяви Борисов в интервю за агенцията днес. "Не мога да им кажа нищо оптимистично, за да задоволя желанието им да чуят това, което искат", допълни той.

Лидерът на ГЕРБ е представен като бивш бодигард на комунистическия диктатор Тодор Живков. Описват го като добре сложен и харизматичен мъж, чийто силен глас се аранжира с експресивно ръкомахане. Те споделят, че Борисов се е заел с оправянето на пътищата в страната в стремежа си да улесни бизнеса.

"Ще бъде много, много лошо, ако България не успее да сформира правителство. Но със сигурност ще бъде по-лошо, ако  това правителство се сформира на всяка цена", казва още лидерът на ГЕРБ.

Ройтерс отбелязва, че въпреки подадената оставка на правителството през февруари под натиска на уличните протести, преди изборите на 12 май ГЕРБ запазва преднина пред социалистите.

Има риск от нови протести в България, ако следващото правителство не успее да подобри жизнения стандарт на хората, се казва още в кореспонденция на агенцията от София. Близо една четвърт от населението на България живее под прага на бедността. Милиони заминаха да работят в чужбина, но въпреки това през февруари безработица в страната достигна най-високото си равнище от 8 години насам – 12%.