Строим жилища и метро в Катар

Най-доброто от печата

25-04-2013, 07:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пускат директна авиолиния от София до Доха

Български компании може да строят жилища, театри, болници, училища и кина в Катар. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева в деня на завръщането на българската делегация от емирството. Български фирми няма как да бъдат изпълнители на проекта за метро в Катар, но могат да участват като подизпълнители, каза Захариева. "Това е огромен проект, който не е по силите на нито една българска компания сама да се справи. Но те са готови да предоставят информация на нашите компании, за да участват като подизпълнители", заяви Захариева пред БНР.
"Имаме изключително голяма подкрепа от Катар за българските фирми. Получих уверение, че българските строителни фирми, които вече са регистрирали компании в Катар, ще получат абсолютно еднакво третиране като всички други. Те ще имат възможност да участват в огромните по инвестиции проекти", заяви Захариева. На 22 април "Трейс Интернешънъл" ЕООД регистрира компания в Катар в партньорство с местния лидер на строителния пазар "Редко Интернешънъл Трейдинг & Контрактинг", собственост на шейх Джасим Бин Хамад бин Джасим бин Джабер Ал-Тани. "Трейс" държи 49% от капитала на новото дружество, който е 200 000 катарски риала.
Катарските авиолинии може да летят директно от столицата на емирството Доха до София, стана ясно при посещението. На срещите на Захариева са обсъдени и възможностите за катарски инвестиции у нас, една от които е строителството на пътя Русе-Свиленград. "Катар има огромен интерес за развитието на този път. Той е много важен за България и е възможен чрез публично-частно партньорство", каза вицепремиерът. Обсъждани са и възможности за инвестиции в туризма, здравеопазването, качеството на живот. Катар има интерес към българските минерални води и храни. "През юни в България ще дойдат експерти, които да видят на място конкретните проекти, които сме им предложили", каза вицепремиерът.