Борусия и Левандовски се изгавриха с Реал

Спорт

25-04-2013, 07:48

Автор:

Sportline

Всичко от Автора

"Белият балет" размазан с 1:4 в Дортмунд, полякът с четири попадения

Борусия (Дортмунд) изигра страхотен мач срещу Реал (Мадрид) в първи полуфинален сблъсък на Шампионската лига. Германците буквално размазаха именития си съперник на терена и победиха с убедителното 4:1. И четирите попадения бяха дело на голмайстора на Борусия Роберт Левандовски, който правеше каквото си поиска със защитата на Реал, пише Sportline.bg.

Така само 24 часа след като Байерн (Мюнхен) се подигра с Барселона (4:0), вторият германо-испански сблъсък също завърши с тотален разгром за иберийците.

Домакините от Дортмунд влязоха много мотивирани в срещата и упражниха натиск върху Реал в първите минути. Още в седмата Марко Ройс преодоля няколко защитници, стреля технично по земя, но ударът му бе отразен с мъка от Диего Лопес. В следващата минута обаче вратарят на мадридчани бе безпомощен. Остро центриране отдясно бе засечено от голмайстора на Борусия Роберт Левандовски, който изпревари Пепе и засече топката в движение за 1:0.

След гола домакините продължиха с натиска, търсейки втори гол, но защитниците на Реал на няколко пъти се намесиха решаващо. Мадридчани бяха близо да изравнителен гол в 27-та минута. Кристиано Роналдо стреля силно от пряк свободен удар, но Вайденфелер се разтегна максимално и изби. Все пак две минути преди почивката Реал стигна до търсения гол. Той дойде след груба грешка на Матс Хумелс, който върна много слабо към вратаря, Гонсало Игуаин пресече, нахлу в наказателното поле и пусна към Роналдо, който необезкопокояван изравни на празна врата.

Борусия започна ударно и второто полувреме. Само след 5 минути игра германците отново излязоха напред в резултата. След объркване в защитата на Реал Левандовски се оказа най-съобразителен и пусна топката покрай Лопес за 2:1. Играчите на "белия балет" претендираха за засада, но полякът бе на една линия с бранителите. В 54-та минута страхотният в този мач Левандовски записа своя хеттрик. Голмайсторът на Борусия овладя топката в наказателното поле, много технично преодоля двама защитници на Реал и със силен удар опъна мрежата на Лопес за трети път.

Домакините бяха много близо до четвърто попадение в 62-та минута. Гюндоган премина с лекота през Кедира и Рамос, стреля мощно към вратата, но Диего Лопес успя да отклони топката с върха на пръстите си и тя профуча на сантиметри от горната греда. В 66-та минута Борусия получи правото да изпълни дузпа, след като Алонсо блъсна в гръб Марко Ройс. Зад топката застана головата машина на германците Роберт Левандовски. Полякът стреля с всичка сила в средата на вратата и не остави никакви шансове на Лопес - 4:1. Левандовски бе на крачка от пети гол в 77-та минута, когато шутира извън наказателното поле, но Лопес показа рефлекс и отрази удара в корнер.

В 89-та минута Роналдо можеше да остави шансове на Реал за реванша, но останал очи в очи с Вайденфелер португалецът не успя да го преодолее. В даденото от съдията продължение Рафаел Варан стреля мощно с левия крак, но топката премина на метър от вратата. Това бе и последното по-интересно действие в срещата, след която Борусия е почти сигурен участник във финала на най-престижния клубен турнир.