Търговските вериги се държат като мутри с производителите

Парите

25-04-2013, 12:28

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поръчваме козунаци онлайн, излиза по-евтино

Хипермаркетите оказват все по-голям натиск върху производители и доставчици да намалят цените, а в същото време самите те не си плащат за стоката

Големите търговски вериги - транснационални, български и местни се държат като мутри с производителите. Това обяви председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите Иво Бонев. "Абсолютно мутренско е отношението им. Държат се все по-арогантно с мотива, че осигуряват работни места", коментира той. По думите му веригите оказват все по-голям натиск върху производители и доставчици да намалят цените, а в същото време самите магазини не плащат за стоката. "Нямаме избор, защото веригите са решаващи. Около 70% от пазара ни е в тях. Те обаче използват лоши търговски практики, които водят до фалит", посочи Бонев. 

Той даде пример с една от веригите, която по думите му започвала с буквата "м", но не била Метро. "Сключват договор с производител, работят 10 месеца с него, като през това време не плащат нито стотинка. На 11-тия месец решава да прекратят договора с производителя, а парите които му дължат не се изплащат с мотива, че те били входни такси. Така производителят близо година зарежда веригата, без да получи нито една стотинка", разказа браншовикът. 

Няма обаче механизъм, по който веригите да бъдат осъдени. "Договорите са така направени, че не можеш да ги пипнеш, ако не подпишеш пък не можеш да работиш с тях", допълни той. Случай, в който голям хипермаркет е осъден имало във Франция, но у нас само може да се мечтае за такова нещо. 

По думите на Бонев в предишния парламент е бил внесен законопроект за регулиране на отношенията търговец - производител, но инициативата не е получила развитие. "Срещи по този повод се правят регулярно, но нямаме успех", каза още Бонев.

Сред неплащащите е и веригата "Карфур", от където обявили, че имат затруднения. Друга верига пък се изнесла от Варна и оставила задължения си незиплатени. Според Бонев само фирмата, на която той е управител има да взема 300 000 лв. от търговски вериги.