Деца с увреждания ни учат на дух, показват айкидо и крикет

Животът

25-04-2013, 12:45

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Ден на отворените врати утре - вижте комплекс „Олга Скобелева“

Грънчарство, айкидо, различни изкуства, сладкарство, кулинарни тайни. Всички тези умения ще демистрират възпитаниците на комплекса за социлани услуги „Олга скобелеба“ в Деня на отворените врати утре от 13 часа. „Идеята е да разкажем за основни услуги в комплекса, които за по-голямата част от обществото не са известни“, каза директорът Николета Гаргова. Центърът обединява Дом за деца, Дневен център за деца с увреждания, Кризисен център за жертви, преживели домашно насилие.

Пловдивчани ще видят терапия чрез музика на децата с увреждания, която се реализира с помощта на френска асоциация, занимания с терапевт. Малко хора знаят, че те изработват различни изделия от глина в ателие „Грънчарство“. От скоро талантите разполагат и с пещ за глинените си съдове. Утре ще може не само да ги разгледате, но и да си купите благотворително от изделията. Сръчните ще се учат да месят и хляб в ателие „Кулинар“. Роокерите от мотоклуб „Бензин“ дават на подрастващите добър пример и дори са ги вдъхновили да чистят природата.

Ще има тренировка по айкидото и адаптирен крикет. Треньори са доброволците Ивайло Иванов и Ангелина Пьотровска. Само в Англия и България се практикува адаптирания английски спорт за деца с увреждания. От дома се гордеят, че на 15 юни ще са домакини на втори Национален турнир.

Доброволците, които помагат не са само от организации, БЧК и НПО-та. Има много хора, които се интересуват и питат как и те да допринесат с нещо, категорична е Гаргова. От институцията имат задължението да сключват договори с доброволчески организации, за да бъдат проучени предварително желаещите да помагат.

Към инициативата са се включили и много местни фирми с услуги и лакомства. По различен начин обаче стои въпросът с взимането на малките за отглеждане в семейна среда.

„За съжаление деца с увреждения се осиновяват само от чужденци“, каза зам.-кметът Георги Титюков. Тази година две деца са намерили новия си дом зад граница. Процедурата по осиновяването е дълга. Трае 6 месеца и всички документи се изготвят от министерство на правосъдието. Агенции правят предварително срещи с бъдещите родители и детето. „Имали сме и случаи двойките да се откажат. Сложен е процесът“, добави директорът на Центъра.