Мраморен фалос на изложба в Археологическия музей

Експонатът е част от находките в Пловдив през сезон 2012

Мраморен фалос от втори-трети век след Христа е сред находките на разкопките в Пловдив през сезон 2012, изложени днес в Археологическия музей. Артефактът е символ на мъжеството на гладиаторите и вероятно е имал ритуална функция, посочват експерти. Сред експонатите има още къс от лицето на императорска статуя, множество сребърни монети, а също и една златна.

Изложбата бе открита лично от кмета Иван Тотев. Той се възхити от свършената от археолозите и реставраторите работа. Тази изложба ни носи истинско щастие. При старта на разкопките имаше много и различни мнения. Намерените ценни предмети обаче са доказателстов, че сме на прав път. Тази изложба ни дава увереност да продължим да разкриваме богатото историческо наследство на нашия град.

Вече знаме повече за миналото на града и това ни дава различна перспектива. Аз лично днес съм много горд, че съм кмет на Пловдив. И каня всички жители на града да дойдат и да видят с очите си какво лежи под краката ни, заяви Тотев. Той изтъкна, че Пловдив е по-древен от Троя и е редно общината и държавата да заделят пари за археология.

Градоначалникът изтъкна, че работата по древните обекти продължава. Разкопките на Западните пропилеи пред Централана поща ще започнат по-активно, след като получим зелена светлина за отстраняване на дърветата. Това вероятно ще се случи другата седмица, когато на обекта ще влезе и нужната тежка техника.

Прави се проектно проучване за Одеона. Оказва се, че теренът под съседния търговски паилион е бил върнат неправомерно от Областаната управа. Затова ние планираме да атакуваме този акт в съда. В същото време архитектите ще работят, за да изготвят новата визия на Одеона. Надяваме се до 2015 година той да бъде отворен за туристи, посочи кметът.

Продължаваме работата по Античния театър и Римския стадион. Готви се проект и за Източната порта на древния Филипопол. Мястото трябва да мине за управление към общината. Ще се реорганизира кръстовището там, ще се направи и паркинг за автобуси, който да улесни туристите. Работата на мястото вероятно ще започне следващата година, заяви още Тотев.

От своя страна директорът на Археологическия музей – Костадин Кисьов, отбеляза, че се подготвя проект и за Небет тепе. Крепостните стени и бойните кули ще се възстановят. Така мястото ще стане още по-атрактивно. Освен това ще се наблегне и на разкопките на обекти извън рамките на града. Там има тракийски могили и гробници, които могат да се включат в туристическите маршрути, заяви Кисьов.