Сръбският президент на колене, иска прошка за клането в Сребреница

Видеото с извинението плъзна в Интернет още преди деня на официалното му излъчване

"Падам на колене и моля да бъде простено на Сърбия за престъплението, извършено в Сребреница", заяви Сръбският президент Томислав Николич. Това той направи в интервю, което ще бъде излъчено на 7 май от босненската държавна телевизия.
Изказването на президента, обаче, вече е качено в YouTube, а достоверността му беше потвърдена пред АФП от източник в сръбското президентство.
Думите на Николич са от историческо значение, защото досега Сърбия не признаваше  геноцида над босненските мюсюлмани.
През 1995 г. под ръководството на  Ратко Младич и Радован Караджич, сръбските военни избиват около 8000 мъже и момчета мюсюлмани в Сребреница. Тези масови убийства са обявени за геноцид от международната общност. Преди няколко години  Сърбия се съгласи да предаде Младич и  Караджич на Международния съд за военни престъпления в Хага. Въпреки това, доскоро Сърбия приемаше клането в Босна като „индивидуална вина на членове на сръбския народ”, а не геноцид.” Цитатът е от интервю на Николич, дадено миналата година за италианския вестник „Кориере дела Сера”. В него той допълва: „Сръбският парламент осъди това престъпление, без обаче да посочва, че то е било геноцид. Никой сърбин не признава, че в Сребреница е имало геноцид, и аз съм на същото мнение.”
Предаването на Ратко Младич и Радован Караджич на Международния трибунал в Хага  се смяташе за крачка на Сърбия към членство в Европейския съюз. Смяната в позицията на сръбския президент по отношение на клането в Себреница, явно продължава линията.