Българите в чужбина експерти по европравата си

Мисия Пловдив

25-04-2013, 14:46

Снимка:

Facebook

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Най-сетне и в Пловдив Център „Европа Директно“

Българите в родината масово не познават европейските си права, съобщи Петър Нацев от представителството на Европейската комисия (ЕК) в България при откриването на Център Европа директно - Пловдив. Сънародниците ни в чужбина са по- информирани, категоричен е Нацев. „Те обменят информация помежду си и познават правата, които идват с членството от ЕС“, допълни той. Подредената изложба в двора на Центъра показва именно правата на гражданите на ЕС, които са важни и понякога не се познават добре.

Едно от тях е че, ако сте в друга държава, която не е част от ЕС и няма представителство на България, може да потърсите защита от посолство на друга държава от ЕС, без значение коя е тя. Ако сте турист в която и да е европейска държава и си закупите техника и тя се развали, можете да получите потребителска защита без да имате нужда да пътувате до другата държава.

По повод отрицателното мнение на Великобритания и Германия спрямо българските работници и опасността, че ще залеят тези две държави догодина Нацев коментира, че

ограниченията за работа остават до 31 декември 2013 г. След тази дата никоя държава не може да налага ограничения за българките работници в други държави членки, което е уредено с договора за присъединяване на България към ЕС. Не може членките да налагат утежняващи мерки, категоричен е той.

Целта на 500-те Центъра в ЕС и 15-те у нас е служителите в него да разясняват какво се случва в Европейския съюз и да могат гражданите сами да дават предложения какво да се промени в една или друга област.

Най-често българите питат за правата си по време на пътуване, обучение в чужбина, здравеопазване, потребителски въпроси.

В нашия град информация ще получаваме от Център за образование и демокрация, който е приемна структура. Те участват в обучения на ЕК и би трябвало адекватно да отговарят на въпросите на гражданите.

До края на 2012 г. е нямало центрове само в Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Останалите съществуват от преди това.