Защо изневеряват жените?

Пловдив Лайф

25-04-2013, 14:51

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Може да става въпрос за отмъщение, скука, тръпка от сексуална близост с друг човек или сексуално пристрастяване

Разбира се, съществуват редица причини за изневярата.

Може да става въпрос за отмъщение, скука, тръпка от сексуална близост с друг човек или сексуално пристрастяване. Но в по-голямата част от случаите мотивацията е различна при двата пола. Мъжете по-често търсят чисто физически контакт и внимание, докато жените копнеят да "задоволят" и запълнят емоционалната празнота.

Често жените се чувстват самотни, липсва им връзката с партньора, който ги приема за даденост, твърдят американски психолози, които са убедени, че повечето изневеряващи жени търсят някой, който отново да погледне в техните очи и да ги накара да се чувстват обичани, секси.

Емоционалните причини

Всяка извънбрачна връзка е различна, както и причините за изневяра също са различни. Докато мъжете са по-склонни да оправдават своята постъпка със сексуално увлечение и по-рядко да се влюбват, за жените изневярата обикновено е въпрос именно на емоции и чувства.

В действителност изневеряващите жени са по-нещастни в своята връзка. Според скорошно проучване 34% от жените, които имат афера, са всъщност щастливи със своя партньор. Този процент е далеч по-висок при мъжете – 56% от тях се чувстват добре, но въпреки това решават да кръшнат.

Причината е в гените?

Теорията, че похотливостта е характерна черта за мъжете, които изпълняват своя "естествен дълг" да разпръскват семето си, се радва на голяма популярност. Но връзката, която изневеряващата жена търси, също може да е резултат на еволюцията.

От край време жените се задомяват с един мъж, от който имат деца. Но в първобитните общества е било нещо често срещано, когато жените излязат навън, например за да съберат храна, да преспят с друг мъж - с цел да се презастраховат. Така те имат мъж до себе си, който помага в отглеждането на техните деца и да осигурява прехраната, но и "резерва", която да запълни празнината - в случай че нещо се случи с основния им партньор.

Любопитен факт: в далечното минало изневеряващите жени са събирали повече храна от другите. Те дори са имали още едно дете, което от гледна точка на еволюцията е внасяло генетично разнообразие в родословието.

Да напуснеш "кораба"

Днес жените често приемат извънбрачната си връзка като изход от своя несполучлив брак. Те сякаш се намират на потъващ кораб и тяхната единствена надежда да не се удавят е да използват своя любовник като спасителна лодка, смятат психолозите.

Част от жените обаче се впускат в извънбрачна афера само тогава, когато се чувстват уязвими и преживяват труден период - те виждат в изневярата възможност да преодолеят трудностите.

Друга честа причина е отчаяното търсене на помощ в брака. Някои жени са имали афера с друг мъж, прекратили са я и чак тогава казват за това на своята половинка - за да го подсетят, че нещо в брака не върви както трябва.

Инцидентно или нарочно?

В сравнение с мъжете, жените по-рядко се впускат в афера безпричинно. Те са склонни да обмислят всяка ситуация по-дълго и по-сериозно.

На повечето жени им трябва известно време, за да се настроят към това, което правят. Импулсивното впускане и излизане от ситуацията не е характерно за тях, защото физическият контакт най-често не е първопричина за аферата им.

В крайна сметка: Независимо от своя пол, хората изневеряват на партньора си, защото търсят нещо, което не намират във връзката си. Затова, ако държите на нея и искате да я запазите, преди да стане твърде късно, говорете с половинката си и разберете дали можете да откриете това "нещо" с нея или него.

 

Източник здраве.bg