КНСБ иска 550 лева минимална заплата, 1100 - средна

Мисия Пловдив

25-04-2013, 18:47

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Нови работни места за сметка на финансова изрядност предлагат от синдиката

Още от юли тази година минималната работна заплата трябва да скочи на 340 лв. Новите управляващи трябва да поемат твърд курс за повишаване на доходите. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров преди срещата с представители на основните политически сили под Тепетата в музея на Съединението.

През 2017 г. средната работна заплата трябва да достигне 1100-1200 лева, а минималната да бъде 50 процента от нея – тоест в рамките 550-600 лв. Това е залегнало в специален меморандум, изготвен от синдикалистите. Освен доходите на българите, от КНСБ искат да се повишат заетостта и социалната сигурност.

В момента има сериозни дефицити в схемата за преразпределение на благата. Затова нашето общество изпитва усещане за липса на справедливост. Неравенствата се задълбочават и бедните стават по-бедни, богатите – по-заможни. Всички виждаме какво се случва. Все повече българи губят работата си. В същото време обезщетенията за безработни, майчинските и пенсиите са изключително ниски, заяви Димитров.

Ние настояваме за стимулиране на 10 ключови сектора от родната икономика, които имат потенциал да генерират растеж. Това трябва да стане не чрез преки инвестиции, а чрез държавни политики като данъчни преференции за съответните отрасли например. Искаме разкриването на 50-70 хиляди работни места годишно, посочи още синдикалният лидер. По думите му финансовата дисциплина трябва да бъде подчинена на тези цели. Има много допълнителни лостове за събиране на средства, които да бъдат насочени още към здравеопазване, образование и култура.

От КНСБ организират срещи с политическите лидери в Пловдив и другите големи градове на страната. От синдиката обаче не искат партийните фигури да подписват меморандума. Според Димитров КНСБ е сериозна организация и в нея членуват над 270 хиляди българи. Затова политическите сили са длъжни да се съобразят и да чуят гласа ни, посочи синдикалният лидер.