Добро утро! Режат лентата на Дома на културата

Мисия Пловдив

26-04-2013, 06:39

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Какво, къде, кога в Пловдив на 26 април, петък?

Днес Пловдив ще се радва на жега през април. В града температурите ще стигнат 28 градуса. Според синоптиците ни чака много, много слънце. 

26 април е световен ден на интелектуалната собственост.

Днес е международен ден и в памет на жертвите от аварии и катастрофи с повишена радиоактивност. Отбелязва се по инициатива на Генералната асамблея на ООН. На този ден през 1986 г. избухва един от реакторите  на атомната електроцентрала в Чернобил (Украйна ).

КАКВО, КЪДЕ, КОГА В ПЛОВДИВ?

В 11 часа в офиса на "Пловдив 2019" в Синята къща в Стария град ще бъдат представени важни теми за пловдивската кандидатура за Европейска столица на културата. На брифинга ще присъстват председателят на УС проф. Даниела Дженева, изпълнителният директор Валери Кьорлински и арт директорът Емил Миразчиев.

Днес започва областното състезание по пожароприложен спорт. То ще се проведе на стадион “Пловдив”  и в него ще премерят сили огнеборци от Пловдив и областта. В 9 ч.  е битката в дисциплината “Изкачване с щурмова стълба”, следва “Пожарна щафета 4х100 м с препятствия”. В  13.30 ч. е стартът  на “100 м пътека с препятствия”. В  16 ч. - “Бойно разгръщане от мотопомпа”.

В 15.30 ч. стартира детски футболен турнир „ Пролет- 2013” в район „Източен”. На модерното футболно игрище, построено по проект на администрацията, в ОУ ”Васил Левски” за пъви път ще се проведе подобна проява.

В турнира сили ще премерят малките надежди на ЦДГ ”Детелина”, ЦДГ ”Чайка”, ЦДГ ”Биляна”, ЦДГ ”Наталия”  и първокласниците от училището. Проявата е под патронажа на кмета Петър Петров и Ваня Киркова- началник на Регионалния инспекторат по образование. Събитието ще открие и футболната легенда Петър Зехтински.

В 17.30 часа кметът Иван Тотев ще пререже лентата на обновения Дом на културата „Борис Христов“.  Ремонтът на сградата започна преди 6 години.

В реновирането на Градския дом на културата са вложени 19.9 милиона лева с ДДС.

Половин час по-рано – от 17.00 часа, пред сградата започват изпълненията на музикантите от Духовия оркестър. На церемонията кметът Иван Тотев е поканил предшествениците си д-р Иван Чомаков и Славчо Атанасов, както и бившите министри на културата Стефан Данаилов и Вежди Рашидов.

В 19.00 часа в залата на Градския дом на културата „Борис Христов“ започва празничен концерт с участието на оркестъра и хора на Държавна опера - Пловдив с диригент Алексей Измирлиев и солисти Соня Йончева, Илина Михайлова, Елена Чавдарова, Стоян Даскалов, Деян Вачков, Марин Йончев. Входът за концерта е само с билети.

Поради изключително големия интерес към концерта, за който билетите се изчерпаха още преди месец, Държавна опера Пловдив реши утре - 27 април отново от 19 часа да повтори проявата. Във втората вечер няма да присъства Соня Йончева. Билети на Касата на Държавна опера Пловдив.

На театър

Драматичен театър Николай О. Масалитинов  

19:00 часа, Бурунданга

19:00 часа, Български разкази