Казусът "Бедечка”

Новините

26-04-2013, 07:55

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Работната група е готова с предложение към Общински съвет

В продължение на два месеца групата от специалисти, в която влизат общинските съветници Тенчо Руканов, Румяна Присадашка, Гергана Микова, Сашко Лозанов и Илия Златев, представителите на общинската администрация - главният архитект Иван Кирчев, директорите Цанка Ганева на дирекция "Финанси" и Радка Трендева на дирекция "Общински имоти", арх. Любомир Стоянов от Сдружението на собствениците на имоти "Бахчи Бедечка" и природозащитникът Йордан Йорданов, събра и проучи необходимата документация и фактология, за да изпълни максимално точно заповедта на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Работната група трябваше да извърши анализ и проучване, свързани с изясняване на обстоятелствата относно предложение за промяна на Общия устройствен план на Стара Загора в частта на квартал "Бедечка".  Да определи, каква сума ще бъде необходима на Община Стара Загора да обезвъзмезди собствениците на имоти на "Бедечка" и каква ще е сумата за изграждане на нова инфраструктура, ако теренът се превърне в жилищен квартал. Работната група трябваше да установи, има ли обезщетени собственици на имоти на "Бедечка" и ако има, по какъв начин и форма, кога и колко са те.

Участници в работната група коментираха, че ако ОбС приеме варианта за обезвъзмездяване на собствениците, сумата от 24 млн.лева няма да е окончателната, тъй като собствениците ще предявят претенции за по-високи оценъчни цени пред всички съдебни институции.

"В този смисъл следва към оценката да се прибавят разноските по изготвянето на настоящия ПУП, направените разходи за всички подобрения на имотите, компенсация на претърпени вреди или пропуснати ползи за времето, поради което те не са могли да влязат действително във владение, компенсация за неимуществени вреди - неудобства, притеснения и разочарование, причинени от общинските ръководства. Така че сумата за обезщетяване на собствениците може само да расте в пъти, а не и да намалява", категоричен е Руканов.

За да се приеме решение от Общинския съвет по казуса "Бедечка", е необходимо квалифицирано мнозинство, тоест 36 гласа.