Ще отпадне ли лотарията за зелени карти за САЩ?

Свят

26-04-2013, 09:00

Снимка:

flickr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

По 10 критерия ще подбират кандидат емигрантите от 2017 г.

От години милиони имигранти се надяват да им се усмихне щастието и да спечелят от лотарията американска зелена карта. Но според обсъжданата в момента нова имиграционна реформа случайният принцип може да бъде заменен от 2017 г. с точкова система, отчитаща квалификацията и образованието на кандидатите, пише АФП.

Например ако сте специалист по електроника и знаете добре английски език, работите вече в САЩ с виза и вашият работодател много иска да ви уреди постоянното пребиваване там системата може да заработи във ваша полза.

Макар все още да не е взето окончателното решение, в обсъждания проект от 844 страници фигурират 10 критерии за кандидат-имигрантите, които ще бъдат взимани под внимание от системата.

Университетската диплома ще ви носи 5 точки, магистърската степен – 10, а докторската – 15. Всяка година трудов стаж ви носи между 0 и 3 точки, в зависимост от поста ви, но максимално до 20 точки.

Програмисти, специалисти по компютърни науки или софтуеристи получават 10 точки. Ако заетостта ви е по специалността, ще можете да добавите към сбора 8-10 точки. Сертификат за владеене на английски TOEFL с резултат от 80 и нагоре ви осигурява още 10 точки. Ако сте работодател на минимум двама души се уреждате с още 10 точки. Т.е. образованието и квалификацията ви носят предимство. Но такива идват и с младостта. Тези на възраст под 25 г. получават 8 точки; от 25 до 32 г. - 6; от 33 до 37 г. - 4. Кандидат-имигрантите над 38 г. не получават точки.

Семеен партньор на американски гражданин взима 10 точки, както и дете на американски гражданин. Обществената активност, ако можете да я докажете, ще ви бъде от полза и ще ви осигури 5 точки. И последната графа с бонуси е ако идвате от страна, от която емиграцията към Щатите е малка – т.е. Не важи, напр., за държави като Мексико, Китай или Индия.

Методът на окончателното одобряване на кандидатите за виза все още не е изяснен, тъй като той няма да бъде по чисто точкова система като във Великобритания и Канада.