Скандал! Полицаи събличат чисто голи протестиращи срещу EVN

Мисия Пловдив

26-04-2013, 11:19

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Младежи са принуждавани да разпознават участници в митинги

Полицията  в Пловдив оказва недопустим натиск върху протестиращи срещу монополите, сигнализираха в TV7 потърпевши граждани. Скандалното е, че част от хората са събличани чисто голи в едно от районните управления и са принуждавани да разпознават лицата на други участници в протестите.

Пловдивчанин разказа: „Човекът го спират за проверка. Изискват му лична карта. От патрулката му заявяват, че радиостанцията не работи. Затова проверката трябва да бъде извършена във Второ районно управление на полицията. Обявяват му, че има обиск, принуждават го да се съблече чисто гол. Там почват да му издават нареждания “клекни-стани, клекни-стани, ръцете изпънати напред”. След това му връщат дрехите и когато той си ги облича му носят папка със снимки от протестите. Започват питания: “Ти този познаваш ли, този познаваш ли?”

Рашко е друго момче, което е било принуждавано да не протестира и да разпознава други по снимки. “Питаха ме познаваш ли тези хора от снимките, аз им казах: “Не, не  познавам никой освен мен си и ми съставиха акт от 50 лева.”

Според адвоката на младежите Юруков подобни разпити, свързани с унижения, са крайно неприемливи за страна от ЕС. По неговите думи не е съставен протокол за задържане, единствено протокол за обиск, който обаче няма как да бъде извършен, ако лицето не е задържано.

На няколко пъти на момчетата не е разрешаван протест в центъра на града. Въпреки това те са категорични, че няма да спрат да недоволстват срещу монополистите в страната.

Преди няколко седмици в градинката срещу EVN се събираха стотици пловдивчани, за да изкажат недоволството си от политиката на монополите в България. Сега протестиращите се броят на пръсти и се оплакват, че върху тях се оказва натиск, предаде TV7.