Използвала ли е Сирия химическо оръжие? Разузнаването спори

Британският премиер Дейвид Камерън и Белият дом трупат доказателствен материал по случая

Има нарастващи доказателства, че сирийските военни части са използвали химическо оръжие, сподели британския премиер Дейвид Камерън пред Би Би Си. „Това е изключително сериозно, чисто военно престъпление.“

 

В четвъртък Белият дом допълни, че според американските разузнавателни агенции има "варираща по своята достоверност" информация, че Сирия е употребявала невропаралитичния газ зарин. За момента няма информация къде или кога е използван той. Службите допълват още, че не разполагат с твърдо доказателство по случая.

 

Белият дом е изпратил до съдебните власти писмо с подписа на Мигел Родригес, директор на офиса по законодателни въпроси. В него се допълва, че "вземайки предвид намесения риск и това, което сме научили от последните си акции, сме на мнение, че разузнавателните служби сами по себе си не са достатъчни – само достатъчно достоверни и потвърдени факти могат да ни вдъхнат нужното количество сигурност, за да вземем окончателно решение". За момента сред службите съществува известно разминаване в информацията, което пречи на Белия дом да извърши решителна крачка напред.

 

Ако инфомацията се потвърди напълно, това би предизвикало сериозно световно недоволство, най-вече поради естеството на предполагаемото оръжие.

Заринът е изключително опасен газ, разработен от немски учени по време на Втората световна война. 20 пъти по-токсичен от цианидът, от него е нужна само капка с размера на връх на топлийка, за да убие човек. Засяга пряко нервната система, като блокира предаваните от нея сигнали и възспира всички функции на тялото.