ЕК спря наказателна процедура срещу Национален парк Пирин

Политика

26-04-2013, 13:42

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕК спря наказателна процедура срещу България

Паркът се управлява в съответствие с одобрения план, сочи проверката на Комисията

Европейската комисия закри наказателната процедура срещу страната ни, свързана с територията на Национален парк Пирин, съобщиха от МОСВ. Решението е от 24 април, 2013 година.

През 2008 г. ЕК проучи реализацията на проекти на територията на Пирин и година по-късно изпрати официално писмо, с което стартира наказателната процедура. Предмет на процедурата са два обекта в ски зона Банско - изграждането на четириседалков лифт в местността "Чалин валог" и изграждането на инженерно съоръжение за преминаването на ски писта "Чалин валог", реализирани през 2007 г.

Веднага след това  Министерството на околната среда и водите изпрати на Комисията подробна информация за фактическата обстановка, както и предложения за реализирането на компенсаторни мерки.

През 2011 г. Комисията посети района, за да се запознае с обстановката. Тогава ЕК констатира, че концесионерът е извършил нарушение, като е реализирал проекта по трасе различно от разрешеното с акта, издаден от МОСВ. За това нарушение на издаденото разрешително е наложена санкция на инвеститора.

През следващите две години МОСВ запознаваше Европейската комисия с одобрените проекти, дейностите на територията на Пирин, както и с резултатите от извършената контролна дейност. Вследствие на това от Комисията бяха предоставени доказателства, че дейностите на територията на Пирин са изцяло в съответствие с Плана за управление на парка.

Закриването на наказателната процедура беше отлагано неколкократно поради сигнали, изпращани до ЕК за извършване на «икономическа дейност в противоречие с режимите на парка». След проверка на тези сигнали, които се оказаха неверни, Комисията взе решение да закрие наказателната процедура срещу България.