Свети Георги ще закриля Дома на културата (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

26-04-2013, 19:28

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Минете по червения килим!

Управител на реновираната сграда ще бъде Ваня Гешева

Икона на Свети Георги Победоносец подариха от фирма Актор - изпълнител на ремонта на Градския дом на културата „Борис Христов“, при откриването му днес следобед. Светинята беше донесена от Атон, връчена на кмета Иван Тотев и осветена от великотърновския митрополит Григорий, който замести отсъстващия дядо Николай.

В речта си за откриването градоначалникът изрази задоволство от извършения ремонт и подчерта, че той е плод на усилията на няколко градски управи в период от 6 години. Това показва, че културата е обща кауза и има приемственост. Затова Пловдив с все по-големи крачки уверено върви към званието културна столица на Европа. Този дом ще приеме операта, много ансамбли, творчески състави и тълпи от зрители. Нека да е честит на всички, заяви Тотев преди да пререже лентата.

В словото си кметът изтъкна, че ремонтът е бил и доста сложен процес. Дотук стигнахме през много премеждия. Предстои и още работа – да се внесе фреската на Левиев, да се довърши шумоизолацията на климатичната инсталация. Трябва да минат комисии, които да издадат Акт 16. Това предстои в следващите 4 седмици, заяви Тотев. Той посочи, че изпълнителите на ремонта са обещали като бонус да сложат 2 прожектора за ефектно осветление. Освен това обяви, че за директор на дома е избрана Ваня Гешева, която предстои да бъде представена официално.

На откриването присъства и бившият градоначалник Славчо Атанасов, който обаче не се нареди сред официалните лица. Преди началото на първия оперен концерт в Дома на културата, сградата бе осветена от дядо Григорий. Великотърновският митрополит изказа възхищение от този „нов бисер” на Пловдив. Владиката предрече, че той ще даде добри плодове, тъй като носи името на Борис Христов, който е дал много прелест на света и огласял с дарения му от Бога глас катедралния храм „Св. Александър Невски”.

Общата стойност на строително-ремонтните дейности в Градския дом на културата възлиза на 19.9 милиона лева с ДДС. Изпълнени са всички конструктивни и основни архитектурни работи. Монтирани са вътрешните ел. инсталации, ВиК инсталации, отопление, вентилация и климатични инсталации. Изпълнена е външната облицовка на сградата, покривните работи. Монтирана е външна дограма. Изпълнени са долна сценична механизация, аванс сцена, оркестрина, довършителни строителни и монтажни работи.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА НОВИЯ НИ ДОМ НА КУЛТУРАТА!