Чужденци са в гладна стачка в Софийския централен затвор

Мисия София

26-04-2013, 20:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Задържани за нелегално преминаване на границата настояват за преразглеждане на присъдите им

Най-малко 37 чужденци в Софийския централен затвор са в гладна стачка от днес, съобщиха от Българския хелзинкски комитет. Това са хора, които са осъдени за нелегално преминаване на границата. Те искат присъдите им да бъдат преразгледани.

Стачкуващите са от Алжир, Руанда, Сирия, и от няколко други страни от Близкия Изток. Много от тях имат сериозни основания да се страхуват, че в страните си могат да бъдат преследвани заради своята етническа принадлежност, религия или политически убеждения. Заради това те могат да кандидатстват за бежански статут. Но когато са заловени за нелегално преминаване на границата, българските власти ги подвеждат под наказателна отговорност, предаде БТВ.

Тези първоначални присъди са обикновено условни, но стават ефективни, когато ги осъдят втори път при опит да излязат от страната нелегално. Такива са случаите на всички стачкуващи, които настояват за преразглеждане на присъдите им.

От години Българският хелзинкски комитет се застъпва за декриминализиране на незаконното преминаване на границата - нещо, което е станало в много европейски страни, включително Турция.