Достойните българи опровергаха, че калта и заплахите са естествени за обществото

Най-доброто от печата

27-04-2013, 08:00

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Отличени бяха 32-ма българи

Петър Тодоров и Христо Стефанов от София, които с цената на живота си успяха да спасят момче и момиче в бурното море край Синеморец на 20 юли 2012 г., бяха удостоени посмъртно с голямото отличие на церемонията "Достойни българи на годината" вчера. Инициативата на "24 часа" и БНТ се проведе за 11-а година.
Премиерът Марин Райков връчи грамотите на съпругата на Христо - Галя Стефанова, и на брата на Петър - Стефан Тодоров.

С голямата награда бе удостоен и Марио Тихомиров от Белоградчик. 15-годишният юноша вече е известен в цяла България. С риск за живота си той извади 8-годишния Мишо, пропаднал в скална цепнатина. Марио живее в Дома за деца, лишени от родителски грижи.

На тържествената церемония в Националния археологически музей в София бяха отличени общо 32-ма достойни българи.

"С искрено вълнение и смирение съм тук сред вас, за да изразя искреното уважение, което изпитвам към тези хора, които са рискували живота си, и тези, които отдадоха живота си, за да живеят други.

"Живеем във времена, когато някои се опитват да ни внушат, че интригите, заплахите и калта са естественото нещо в общество, живеещо в социална криза. Днес тези хора опровергават това. Държа да изкажа само една човешка благодарност в качеството си на българин, който вижда, че тези достойни действия дават съдържание на понятието нация." Това каза Марин Райков пред събралите се на тържеството. Да почетат героите, бяха дошли и министрите от служебното правителство Иван Станков, Владимир Пенев и Петър Стойчев.

Със званието "Достоен българин" бе удостоен и министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров. Той бе номиниран, преди да влезе в изпълнителната власт, защото минути след като разбра за жестокия атентат на летището в Сарафово, прекъсна отпуска си край морето и пристигна в болницата в Бургас, за да се включи в спасяването на ранените.

Отличието връчи главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев, който каза, че наградата е пример за това как големите хора, достойните българи стават и министри.
Борислав Зюмбюлев посочи, че инициативата "Достойните българи" е "велика, защото в едно общество, доминирано от омраза, подслушване, милиционерщина, злоба, да се гледа позитивно е велико. Разбира се, аз не смятам, че ние трябва да живеем в свят на доброта и ангели, в който всички се харесваме, но очевидното добро не бива да бъде пренебрегвано."

Венелина Гочева, управител на "Медийна група България холдинг" припомни началото на инициативата "Достойните българи" - тя започна преди 11 г., когато Светломира Методиева от Варна събира пари за онкоболни деца, сред които бе и нейният син Бобо. Тя е и първият носител на голямата награда. Днес Бобо е жив и здрав, а Светломира помага и на други деца.

"Вие, г-н премиер, сте четвъртият, който аплодира хората, които не са се замислили, а са свършили доброто, просто защото е трябвало да го направят. Вашата мисия - вие също имате такава, е да нормализирате държавата и да я успокоите. Мисля, че с такива достойни българи ще ви бъде по-лесно", обърна се към премиера Марин Райков Венелина Гочева.

Тя връчи отличията на Йордан Йовчев - легендарния гимнастик, който представи достойно България на 6 олимпиади, а също и на учениците от Стара Загора Иван Петков, Кристиян Каваков и Димитър Димитров. Десетокласниците започнаха кампания "Героите в сърцата ни". Наградени бяха и Латинка Арнаудска и Емилия Жекова от 173-а детска градина в София, които спасиха живота на 4-годишната Димана. Удостоени са и тяхната колежка Бистра Шуплева, както и директорката Дора Германова. 
Грамота получи и Юзлем Тефикова от шуменското с. Кестеново. Акушерките Ана Асенова и Марияна Георгиева спасяваха новородени бебета при земетресението на 22 май м. г. в Перник.

Наградите им връчи Илия Гърков, генерален мениджър на "Болкан минерал енд майнинг". Компанията подкрепи кампанията "Достойните българи".

"Булгартрансгаз" също подкрепиха инициативата, с която благодарим на онези българи, направили добро през годината.

Майката на Любен Буков - Мария Букова, получи наградата на своя загинал син, който спаси от взрив на бензиностанция жителите на село Долна махала, община Калояново, но сам той обгоря тежко и почина от раните си.

“Благодаря, че не го забравихте”, каза тя през сълзи на церемонията вчера. Отличието връчи Бойко Василев, директор на дирекция “Информация” в БНТ.
Ето историите на още отличени като “Достойни българи на годината”.
Момчил Трандев - спасител на Златни пясъци, участвал в спасяването на 18 души от удавяне на 29 юли 2012 г.

Инспекторите Йордан Иванов, Венцислав Димитров и полицаите Диян Неделчев, Златко Златев и Ивайло Дачев от Четвърто РУП във Варна спасиха трима самоубийци от Аспаруховия мост за 13 часа.

Пастор Христо Благинов с получените от тотото над 200 хил. лева вдигна два молитвени храма в Долна Оряховица и Джулюница, а сега иска да построи и дом за бездомни хора.
Полицаят от Плевен Николай Гергов намери гърне с 2343 византийски монети и го предаде в Плевенския исторически музей.

Тихомира Методиева и Иван Клисарски бяха наградени за участието им като доброволци в гасенето на пожара на Витоша.

Удостоен със званието бе и кметският наместник на село Главаци, Врачанско, Митко Костадинов, който със свои пари и заем от приятел закърпи дупките по улиците на селото.

За своята професионална работа и принос към обществено значими инициативи бяха наградени и журналисти от три телевизии. Журналистът от БНТ Горан Благоев получи наградата за търсенето на истината за съвременните проблеми в църковния живот. 
Емил Чолаков, Станислава Цалова и Мария Лазарова от Би Ти Ви получиха грамоти за приноса им в кампанията “Да изчистим България за един ден”, а Рада Богданова от Нова телевизия бе отличена за това, че неуморно предаваше на живо от горещите точки на протестите срещу енергийните монополи.