Норвежката "Теленор" грабна "Глобул" за €717 млн.

Портфейл

27-04-2013, 09:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сделката се очаква да бъде завършена през есента на тази година

Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ съобщи, че се е съгласила да продаде българския си филиал Глобул на норвежката Теленор за 717 милиона евро (934 милиона долара), за да намали дълга си, съобщава Ройтерс.

Глобул е вторият по големина мобилен оператор в България с 4,5 милиона абоната и пазарен дял от 36%. Сделката включва и Германос България.

Цената на покупката ще бъде приспособена в зависимост от нетния дълг на Глобул и промените в капитала в деня, в който транзакцията бъде завършена, информира ОТЕ в съобщение до борсата.

"Въз основа на нашия опит от успешната работа на Теленор в региона силно вярваме, че можем да бъдем полезни на българския пазар. Като прибавим нашия мащаб и опит към възможностите и познаването на пазара от страна на Глобул, можем да предложим още по-добро качество и съвременни услуги на българските клиенти", заяви Фредрик Баксос, генерален директор и президент на Теленор Груп.

В момента за Централна и Източна Европа Теленор Груп присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора. Компанията е лидер по отношение на пазарния дял на приходите в последните две страни.

Сделката се очаква да бъде завършена през третото тримесечие на 2013 г., след приключване на всички необходими процедури и одобрение от органите за защита на конкуренцията.