Спрете да толерирате МВР, което подслушва незаконно (СНИМКИ)

Политика

28-04-2013, 17:00

Снимка:

Модерна България

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Модерна България" отправи призив към евроатлантически ни партньори

Спрете да толерирате МВР, което подслушва незаконно. Този призив Гражданската листа "Модерна България" отправи към нашите евроатлантически партньори.

"Модерна България", която единствена обединява граждански кандидати издигнати от повече от 60 НПО, читалища и инициативни комитети на граждани, организира нетрадиционна гражданска акция пред посолството на САЩ в София срещу нарушаването на гражданските права от МВР и българските спецслужби.

В присъствието на чуждестранни кореспонденти и медии, гражданските активисти и кандидати символично изсипаха купчина слушалки и ги покриха с цветя, като знак, че международната общност не трябва повече да си затваря очите към подобни практики в България.

"Глупости говорят тези, които смятат, че скандала с подслушването нямал връзка с проблемите на хората. Напротив, това е коренът на злото! Точно защото имаме безконтролна власт, която крие корупцията, краде и точи ресурсите на държавата - затова са ниски заплатите и пенсиите, няма пари за здраве, образование и култура и са високи сметките за тока. Помним публичната подкрепа за МВР от посланик Уорлик. Помним и формалния подход на Европейската комисия към незаконното подслушване през 2011 г. Видяхме вчера, че и партията на канцлера Меркел застава зад подобна практика. Това е двоен стандарт. Настояваме евроатлантическите ни партньори да бъдат съпричастни към усилията на гражданското общество в България, а не да толерират нереформирани специални служби, които подслушват незаконно и нарушават гражданските права. Гласът с номер 9 е глас за смяна на системата и граждански контрол върху политици, закони и монополи", заяви Борислав Цеков, водач на Гражданската листа "Модерна България" за 23 МИР-София.

Активистите на "Модерна България" издигнаха плакати с послания, адресирани към Джон Кери, Вивиан Рединг и Ангела Меркел:

"Г-н държавен секретар, не допускайте НАТО да толерира масовите нарушения на гражданските права, които правят БГ службите".

"Г-жо Рединг, пак ли ще замълчите за нарушените граждански права, както през 2011 г.?"

"Г-жо Меркел, погазването на гражданските права ли е политиката, която вашето правителство подкрепя?"

От Гражданска листа "Модерна България" подчертаха, че гледат на Америка като на символ на демократични ценности, права и граждански свободи.

"Оценяваме високо, че в последния доклад на Държавния департамент подслушването е посочено като сериозен проблем. Но настояваме Вашингтон и партньорските служби в рамките на НАТО да не толерират повече злоупотребите със СРС от страна МВР и службите в България. Днес изпращаме и обръщение до г-жа Вивиан Рединг от Европейската комисия, защото през 2011 г. Комисията замълча по изнесените данни за политическа злоупотреба със СРС. Освен официалния доклад на парламентарната подкомисия, който установи политическа злоупотреба със СРС, тогава и ние лично й връчихме доклад с факти и оценки. Тя замълча. Днес настояваме, г-жа Рединг да заеме ясна позиция в защита на гражданските права в една държава-членка на ЕС, а не с мълчание и бюрократични формулировки да съучаства в погазването на гражданските права. Настояваме за специален раздел в следващия доклад на Брюксел за България да бъде посветен на незаконното подслушване".
Особено остро обръщение представителите на Гражданска листа "Модерна България" отправиха чрез посолството на Германия към федералната канцлерка Ангела Меркел заради заявената вчера категорична подкрепа от страна на депутати от нейната партия в Бундестага към бившия министър Цветанов и неговата политика.