На всеки трети не му пука за предизборната кампания

Политика

28-04-2013, 14:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Избирателната активност на изборите ще бъде между 52% и 56%, прогнозира НЦИОМ

Всеки трети българин въобще не се вълнува от предизборната битка, която върви в момента, сочат данните от проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение. Сред тях преобладават интервюирани на възраст от 18 до 39 години, роми, както и хора, които заявяват, че няма да гласуват.

От рейдовете на партии, лидери и кандидат депутати се интересуват предимно хората на възраст над 50 години, пенсионерите, жителите на малките градове и заможните избиратели.

Само 6% от участвалите в настоящото проучване твърдят, че са присъствали на предизборни срещи с политически сили в своето населено място, а едва 1% посочват, че лично са ангажирани в организацията на кампаниите на отделни партии, сочи проучването.

Въпреки това от НЦИОМ прогнозират, че избирателната активност на изборите ще бъде между 52% и 56%.

До сега кампанията се развива по начин, който по-скоро отблъсква колебаещия се и политически неизкушен избирател. Регистрираме симптоми на разколебаване дори сред твърдите ядра на големите партии.
Най-висока готовност да гласуват към 25 април 2013 г. заявяват хората на възраст над 60 години, образованите и заможните респонденти, както и жителите на малките градове. Налице е известен отлив на желаещи да гласуват в столицата и в градовете-областни центрове, обобщават от центъра.