Доц. д-р Венцислав Димов, представи “Добруджа: памет и песни” /СНИМКИ/

Добруджанци

28-04-2013, 14:55

Снимка:

Dobrichutre

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

На 26-ти април празнува и половин век

Доц. д-р Венцислав Димов е един от съвременните изследователи на фолклора, историята и културата на Добруджа.

Венцислав Димов отпразнува на 26 април своя 50-годишен юбилей. По повод неговата кръгла годишнина и представянето на новата му книга “Добруджа: памет и песни” Община град Добрич организира в Концертна зала „Добрич" тържествено честване.

Доц. д-р Венцислав Димов е роден в Добрич. Завършва българска филология и история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" през 1987 г. и международни икономически отношения и бизнес в УАСГ през 1993. От 2001 г. работи в Институт за изкуствознание, БАН. Има две хабилитации: доцент по етномузикология (2004) и доцент по журналистика (2010). Научните му интереси са в сферите на етномузикологията, културната антропология, фолклористиката, изследване на медиите, културна история. Автор и съавтор е на 4 монографии и над 140 научни студии и статии. Като журналист и публицист е автор на над 170 публикации в периодичния печат, сценарист е на 7 документални филма. Член е на Съюза на българските композитори.

В Юбилейната вечер, посветена на 50 години от рождението и 20 години научна дейност на доц. д-р Венцислав Димов,  участва проф. дфн Анчо Калоянов, който представи монографията на доц. д-р Димов „Добруджа: памет и песни". Изследването завършва 30-годишен проект, при който са осъществени десетки теренни експедиции и интервюта с носители на добруджанските песни и памет. С родословието на доц. д-р Венцислав Димов  ни запозна Атанас Пеев - журналист, краевед, почетен гражданин на Добрич.
Кратка рецензия за книгата направи неговата съпруга, която е и редактор на изданието, проф. д. изк. Лозанка Пейчева. Книгата е издадена от Матадор 74 с управител Атанас Стоянов.
В концерта  участваха инструменталисти и певци от Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа" с гл. худ. ръководител Стоян Господинов и музикален ръководител Живко Желев, „Добруджанска тройка", Оркестър „Добруджански авлиги" с ръководител Димитър Михайлов, Добра Савова, Георги Германов и Стефан Георгиев.

Доц. д-р Венцислав Димов бе поздравен лично от кмета на Община Добрич Детелина Николова. Прочетена бе и поздравителна телеграма от СБК. Авторът получи десетки поздравителни адреси от  кметове на общини от региона, много близки, приятели и почитатели на народното изкуство в Добруджа.
Вечерта завърши със стилен коктейл във фоайето на Концертна зала „Добрич”.

Доц. д-р Венцислав Димов заяви, че продължава своята издирвателска дейност и е започнал работа по продължение на книгата за необятния добруджански фолклор.