Десет успели българки с имена на цветя

Пловдив Лайф

28-04-2013, 15:43

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Честит имен ден!

Цветница е посветена на тържественото посрещане на Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Отбелязва се винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. На Цветница всички отиват на празничната литургия с върбови клонки и китки от здравец и други пролетни цветя. У нас народните обредни практики са свързани с върбата, водата и пролетните момински игри. На върбата се приписва силата да въздейства положително върху живота и съдбата. Девойките се кичат с осветен в църквата върбов венец за здраве. Невестите и по-старите жени се "опасват" с върба, а момците и децата правят върбови свирки. Посаждат се клонки от осветена върба и ако се прихванат, дървото се смята за свещено и е на особена почит.

В България е традиция момичетата, а нерядко и момчетата, да се кръщават с имена на цветя. В желанието си детето им да цъфти нежно, здраво и красиво и да ги радва, родителите подбират най-уханните, най-свежите и най-любимите си цветя за име на отрочето си.

На Цветница подредихме няколко произволно избрани, успели българки, носещи имена на цветя. Според психолозите успехът не е равносилен на задължително изкачване до възможно най-високото йерархическо стъпало в професията. Той се полага на всяка една жена, независимо какво работи и каква длъжност изпълнява, стига да е положила необходимите усилия и да притежава съответните качества на характера. Предвид всичко това, ето ги и 10-те именнички, подредени по азбучен ред.

Венета Райкова, ТВ водеща

Водеща на телевизионния таблоид "Горещо", което през март стана на 9 години, а отскоро и на "Къщата на Нова" по Нова телевизия. Женена е за Тихомир Георгиев - участник в "Big Bother 1", с когото имат син - Патрик. Двамата участват в риалитито за звезди "VIP Brother" през 2007 г.

Виолета Марковска, актриса

Родена е в София, завършва театралната школа към Народния театър "Иван Вазов", а след това и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Снима се в български и чужди продукции, сред които "Столичани в повече", "Шивачки", "Хотел България", "Универсален войник: Регенерация" и др. Освен това работи и като рекламно лице в клипове, прави реклами и е модел.

Елица Тодорова, българска народна изпълнителка и перкусионистка

Родена във Варна, завършва ДМА "Панчо Владигеров". Била е солистка е на "Ансамбъл Варна" и хор "Космически гласове от България". Сред инструментите, на които свири, са тарамбука, комплект барабани, маракаси, клавеси, пендари, пастирски звънци, прапорци, ластра, гуиро. Най-големият й успех е пето място на музикалния конкурс Евровизия през 2007 г. в Хелзинки. Там със Стоян Янкулов те се явяват с проекта "Вода". Тази година, на финалите на конкурса, който ще се проведе в Малмьо, Швеция, те отново ще представят страната ни.

Камелия, фолк певица

Камелия е сред символите на поп-фолка, създала едни от най-големите хитове в жанра. Скандална и провокативна, тя бе първата фолк певица, показваща различно сценично и медийно присъствие. През годините я видяхме разголена на страниците на "Playboy", както и като водеща на "Голямата уста" и "Споделено с Камелия". Днес тя има над 100 хиляди фена във Facebook, с които общува постоянно и продължава да бъде провокативна. В началото на годината, в знак на протест от премахването на наградата "Певец на годината", тя се появи по халат и розови чехли на наградите на телевизия "Планета". А наскоро заяви, че иска дете, но вътрешно има съмнения дали ще бъде добра майка и това й пречи да забременее.

Лили Иванова, певица

Гранд-дамата на българската естрада няма нужда от представяне. Зад гърба и стоят десетки албуми и многобройни хитове. Тя е носител на "Орден Стара Планина" - 1-ва степен за извънредно големите заслуги към българската култура в областта на популярната музика. През ноември 2012 г. изпълнителката препълни зала "Арена Армеец" в София, като месец преди събитието пуснатите билети са разпродадени и се налага да бъдат пуснати допълнителни. В началото на 2013 г. излиза последният й албум "Li".

Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България

Магистър по българска филология и право, дипломирала се в СУ "Св. Климент Охридски". От 1990 г. до 2009 г. работи като обвинител в Прокуратурата. През 2007 г. заема същата длъжност във Върховната касационна прокуратура, а в периода 2008 - 2009 г. ръководи отдела за противодействие и разследване на престъпления срещу финансовата система на ЕС, изграден с подкрепата на западноевропейски експерти и на ръководството на ОЛАФ. През юли 2009 г. заема поста министър на правосъдието на Република България. На 22.01.2012 г. встъпва в длъжност Вицепрезидент на Република България след преки избори.

Цветана Манева, актриса

Завършва ВИТИЗ през 1966 г., а кариерата и започва в Пловдивския драматичен театър. През 1982 г. е удостоена със званието "народна артистка". Играла е в над 50 български филма, сред които "Сватбите на Йоан Асен", "Войната на таралежите", "Дами канят", "Мера според мера", "Опасен чар" и др. През 2004 г. по случай 60-тата си годишнина получава наградите "Орден Стара Планина", за големи заслуги в областта на българския театър и кино, и "Почетен гражданин на Пловдив".

Цветана Пиронкова, тенисист

Родена е в Пловдив. Успява да спечели Държавното първенство по тенис за жени, когато е едва на 14 години. Големият пробив в кариерата и е през 2005 г., когато на първото си участие от турнир на веригата WTA, достига до полуфинал. Там обаче губи от Винъс Уилямс. През 2012 г. Цвети започва сезона си с участие на неофициално световно първенство за смесени отбори "Хопман къп", в което си партнира с Григор Димитров. Най-големият й успех за годината е достигането й до осминафинал на Голям шлем - Ю Ес Оупън. Отново през 2012 г. Пиронкова е избрана за тенисистка на България за 7-ми пореден път.

Цветанка Ризова, журналист и ТВ водеща

Родена е в Кюстендил, завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е във вестниците "Подкрепа", "Новинар" и "Сега". Става популярна с предаването "На четири очи" по Нова телевизия, с което печели редица медийни награди. През 2005 г. става лауреат на приза "Черноризец Храбър" за телевизионна публицистика. В момента е води в тандем с Димитър Цонев предаването "Лице в лице" по bTV.

Цветелина Янева, певица

Родена е на 5 октомври в Пловдив. Кариерата си в поп-фолка започва през 2008 г. Преди това 2 години пее в оркестър "Орфей", чийто ръководител е баща й Георги Янев и солистка - майка й Пепа Янева. Голям тласък в кариерата и дава проектът на румънския композитор и продуцент Кости Йонита - "Влез", в който й партнираше Йонут Церцел. Записала е два студийни албума с поп-фолк и един с народна музика. За албумите, издадени през 2012 г. "Мога пак" и "Дъщеря на песента", тя печели наградите поп-фолк албум и фолклорен албум на годината на телевизия Планета. Наскоро тя пусна последния си клип към песента "Супени неща".

 

Източник 10te.bg