Какво подаряват на Обама? От гоблен до кокал за куче

Свят

28-04-2013, 18:09

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разкриха подаръците на американския президент

Според американските митнически закони подаръците, получавани от президентското семейство и другите държавни служители на САЩ, биват предавани в службата на американските архиви. А държавният департамент всяка година публикува списъка им.

Наскоро появилият се списък за 2011 г. показва, че кралица Елизабет II e дарила Обама с подвързан с червена кожа албум, носещ заглавието "Избрани документи от кралските архиви 1834-1897 г.", свои снимки с високопоставени служители на Белия дом, както и брошка със златни листа за Мишел Обама, съобщава Би Би Си.
Принц Чарлз се е ограничил до сервиз за чай от китайски порцелан от 15 части. Британският премиер Дейвид Камерън се е отчел пред стопанина на Белия дом с гоблен, изобразяващ орел на фона на американското знаме, сребърни гривни за президентските щерки Саша и Малиа, както и кокал-играчка за кучето Бо, с британското знаме (вероятно като намек за специалните отношения Вашингтон-Лондон). Подаръците от кралското семейство плюс тези от Камерън са оценени общо на 7 137 долара.

Канадският премиер Стивън Харпър се е съобразил със спортните страсти на Обама и му е подарил баскетболна топка с подписите на отбора Торонто раптърс, както и обточена със злато антична карта на Северна Америка от XIX век, чиито полета изобилстват с рисунки на североамерикански индианци и бобри.

Бившият френски президент Никола Саркози е бил доста разточителен в жестовете си по различни случаи към Обама през 2011 г. – неговите подаръци са оценени на 41 676 долара. По-любопитните сред тях са: стъклена скулптура на Буцефал, конят на Александър Велики, няколко бутикови чанти, монета от 200 евро.