Индиец си уши риза от злато

Животът

28-04-2013, 19:59

Снимка:

facebook

Автор:

Dobrichutre

Всичко от Автора

Дрехата няма аналог по цялата планета

Риза, изработена от чисто злато, е на път да превърне 32-годишен индиец не само в национална, но и в световна звезда. Дрехата, която няма аналог по цялата планета, е на стойност 250 хиляди долара и е била изработена от 15 златари, които са работили почти денонощно в продължение на две седмици, съобщава EkipNews.bg.

32-годишният лихвар Дата Пюдж от западния индийски град Пюн поръчал ризата на екип от 15 златари, които работили по 16 часа на ден в продължение на две седмици. Кройката е дело на бижутера Тейпал Ранка, който заяви, че Пюдж бил негов редовен клиент от години и купувал златни накити в огромни количества.

Гордият собственик на златната одежда винаги е искал да стане известен не само в цяла Индия, но и по света, като влезе в Книгата на рекордите на Гинес.

Ризата е допълнена със специално изработени златни ръкавели, инкрустирани със скъпоценни камъни. За да се изработи модела на кройката е трябвало да бъде направено предварително проучване на исторически стенописи и книги, в които са описани различни бойни доспехи, носени от индийски владетели и войни в древни времена. Затова и уникалната златна риза наподобява военна ризница, на която е придаден по-съвременен вид.

Индийците са известни със своята любов към жълтия ценен метал и страната е на първо място по износ на злато в света. Златните бижута са съществена част и от зестрата, която родителите дават на дъщерите си по време на сватбите им.