Пожар грози всеки трети храм в София

Мисия София

29-04-2013, 07:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Липсват схеми за евакуация, най-опасни са свещите

Всеки трети от храмовете в София е със стари схеми за евакуация или с неактуални документи за пожарна безопасност.

Огнеборците са направили цялостна проверка на всички манастири и църкви преди Великден.

Началникът на сектора по превенция в Столичната пожарна Стефан Стефанов уточни, че колегите му са инспектирали изправността на електрическите и отоплителните инсталации и съоръжения, както и дали храмовете имат противопожарна техника, евакуационни инсталации и съоръжения.

Проверени са 118 църкви и манастири, а на 85 от тях са били издадени разпоредителни документи с предписания за безопасност.

"В 10% от храмовете пък установихме, че не е направена задължителната годишна профилактика на пожарогасителите", каза Стефанов.

Огнеборците са констатирали и случаи, в които стълбищата и изходите са затрупани с лесно запалими материали.

Освен че храмовете са получили писмени инструкции за безопасност, на места се е наложило пожарникарите да направят и устен инструктаж на свещениците и персонала.

Най-опасни в църквата се оказват свещите особено при голямо струпване на хора по празниците. Затова там има служители, които непрекъснато наблюдават свещите и ги гасят. Според препоръките на огнеборците запалените вощеници задължително трябва да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове.

Въпреки предприетите превантивни мерки от пожарната съветват гражданите да внимават при паленето на свещи около храмовете и у дома.

Въпреки че масово църквите и манастири те в София не са изрядни, досега до крайната мярка да бъдат затваряни храмове не се е стигало.

"Както на всички религиозни празници, така и на Великден около големите храмове ще има по един пожарен автомобил, който заедно с един екип ще осъществява дежурство", обясни още Стефан Стефанов.