Фестивал на книгата в НИМ

София Лайф

29-04-2013, 10:48

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Инсталация обединява писменото наследство на целия свят

Утре, 30 април, в 16.00 часа в Националния исторически музей ще бъде открита изложбата "Изкуството на книгата" , като събитието е в рамките на петия пореден "София хартиен арт фест".

Експонатите представят по атрактивен начин разнообразните идеи и нестандартните решения на авторите, повечето от които са членове на Световната асоциация на работещите с хартия (IAPMA).

Сред тях са световноизвестните Хелене Чахер,  Жан Фабриан Едиърдс,  Барбара Зарпан, Герлинде Хофман, Гейл Стиф, Лииса Малкамо, Бодо Корсиг, Елмар Пейнтнер, Снежина Бисерова, Елс Ваан Барле и др.

Голяма част от експонатите надхвърлят обичайните ни представи за книгата, доближават се до скулптурата чрез нови пространствени форми, изтъкани от изображения.

Доста от изложените книги – старинни и съвременни, съдържат и колажи от фотографии, рисунки, стихове или просто нахвърляни мисли.

"Фестивалът е триумф на светлината, надеждата и свободната мисъл, превъплътени по нетрадиционен начин в образи от хартия. Той ще продължи до 2 юни 2013 г. Главната цел на този проект е да отговаря на въпроса как да бъде привличана повече публика в музеите", заявиха организаторите.

На фестивала може да бъде видяна и прекрасната инсталация на корейката Лии Кун Хии, която в знаковото си произведение обединява писменото наследство на целия свят.