Уловете болестта в началото

Животът

29-04-2013, 10:42

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Как да разчитаме езика на тялото

Много здравословни проблеми всъщност могат да бъдат открити в самото им начало. Достатъчно е да познаваме техните най-видими признаци и внимателно да се вглеждаме в себе си, като правилно "четем" езика на тялото.

Косата ни е загубила своя блясък - незабавно трябва да приемаме витамини от група В, станала е суха - витамин Е, мазна (резултат от дистония) - трябва да се наспиваме добре и да лекуваме нервното напрежение.

След разресване на косата по гребена или четката остава голям кичур коса. Това е един от признаците на отслабване на имунитета. Трябва да разберете причината, като направите общ анализ на кръвта и биохимия.

По челото се наблюдават напречни бръчки, а под очите - лилави сенки. Това е проява на синдрома на хроничната умора. Незабавно започнете разтоварващи упражнения, масаж. Някакъв спорт също ще е от полза. Забравете за строгите диети, наблягайте върху шоколада, цитрусовите плодове и орехите.

Погледнете си езика. Ако е нежно розов - всичко е наред. Но, ако е покрит с бял налеп, проверете си стомаха и червата, ако има жълтеникав цвят - черния дроб, а при син оттенък - сърцето.

Ако в очите ви са се спукали кръвоносни съдове, да се надяваме, че това е от пренапрежението на очните мускули. Но ако това става твърде често, възможно е повишаване на вътреочното налягане и възникване на проблеми с мозъчното обръщение.

Ако устните ви са станали бледи и са се появили сини сенки между тях и носа, проверете сърцето си. Възможно е, това да е първият признак на сърдечна недостатъчност или нарушение на функциите на митралната клапа.

Очите ви са блестящи и изпъкнали - веднага направете анализ на щитовидната си жлеза.

Сутрин ви отичат долните клепачи - причината може да е в бъбреците или пикочния мехур. Или прекалявате с употребата на солено, мазно, пушено и бира, или сте се заразили с някаква инфекция.

Склерата на очите ви има жълтеникъв оттенък - това е неоспорим признак за нарушение в работата на черния дроб или пикочния мехур.

Бузите и шията ви се зачервяват дори при слабо физическо натоварване - измерете си налягането, защото това е признак на хипертония.

По тялото ви се появяват нови петна - посетете дерматолог, защото нараства рискът от рак на кожата.

Шията ви изглежда подпухнала в областта на адамовата ябълка - потърсете ендокринолог, възможна е хиперфункция на щитовидната жлеза.

Застанете пред огледалото в свободно положение, като че ли сте се спряли случайно. Ако раменете и главата ви са отпуснати и гледате изпод вежди - това са признаци на депресия.

Ако едното от раменете е по-високо от другото, то това е симптом за остеохондроза на гръдната част на гръбначния стълб.

При всякакви изменения на формата, цвета на кожата на гърдите, появата на места на “гъша кожа”, при отделяне на секрети от зърната, жената трябва незабавно да потърси помощ от мамолог.

Увеличаването на млечните жлези при мъжете говори за специфични хормонални разстройства, свързани с увеличаването на женските хормони - естрогени. Понякога това се наблюдава и при диабет.

Подутост и болезненост в малките стави на ръцете - това е признак на полиартрит или ревматизъм. Подутостта на големите стави (колената, лактите) също е симптом на артрит и артроза.

Оттичане на прасците (особено вечер, когато сме прекарали целия ден на крак) - това е предизвикано от умората и ще ни помогнат съвсем прости неща: да полежим 20 минути като поставим под краката няколко големи възглавници или си направим вана с морска сол и отпускащ масаж. Глезенът и глезенната става често оттичат и при сърдечна недостатъчност, а също така може да са признак за диабет от втори тип.

Стриите по корема и бедрата, ако са дълбоки и имат розов цвят, са признак за хормонално разстройство.

 

Източник здраве.bgСнимка на Деня

Щрихи от Плевен