Мощни ремонти в Пловдив, "Цар Георги Тертер" расте с един метър (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

29-04-2013, 12:05

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Пешеходна зона, паркинг за 120 коли и зелени площи около Малката базилика

С един метър ще бъде разширена ул. "Цар Георги Тертер" при пълния ремонт на отсечката. Старт на обновлението дадоха градоначалникът Иван Тотев и кметът на район "Централен" Райна Петрова.

Това са зони, оставени без грижа в продължение на 30-40 години. Междувременно тук бяха издигнати много нови жилищни кооперации. Скоро ще приключи и реставрацията на Малката базилика и ще започнат да пристигат туристи. А още сега мястото е доста прашно и шумно. Затова ще премахнем паветата и ще сложим асфалт. Преди това ще сменим канализацията, ще вкопаем електрическите и комуникационните мрежи. Накрая ще изградим нови тротоари и улично осветление. За ремонта са заделени малко над 300 000 лева, обяви още Иван Тотев.

Срокът за работа е 25 дни. Изтръгнатите павета ще се използват за по-малко натоварени отсечки.

Улицата ще се разшири, заяви и на свой ред Райна Петрова. В края на "Цар Георги Тертер" и в началото на "Брестовица" – в зоната на Малката базилика, ще бъде изградена пешеходна зона, паркинг с решетъчни плочи за над 120 автомобила и зелени площи. Там ще бъдат изложени и археологически находки. Ще се наоправи пешеходна връзка с бул. "Княгиня Мария Луиза". Теренът вече е разчистен. Този ремонт вероятно ще започне през юни, след като бъде одобрен за финансиране от ОбС, поясни кметът на "Централен".

На сесията на Общински съвет на 16 май ще бъдат прехвърлени средства, с които ще се проектират продължението на бул. "Македония" и свързването с бул. "Александър Стамболийски". Наред с това ще проектираме и дейности по ул. "Даме Груев" и ул. "Остромила". Тоест подготвяме доста сериозни дейности за район "Южен" през идната година, финансирането на прокетирането ще е 180 хиляди лева – пари, спестени от други прокети, заяви кметът Иван Тотев.