Киберпрестъпленията, по-доходни от продажбата на дрога

Мисия Добрич

29-04-2013, 14:56

Снимка:

Dobrichutre

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Обучават студенти за измамите в интернет

Обемът на парите, които се въртят в киберплестъпленията, е два пъти по-голям от тези, които се въртят в наркотиците, съобщи в Добрич Веселин Заимов, ръководител екип в ACI Worldwide, Атланта.

Веселин Заимов изнесе лекция на тема "Престъпленията в кибернетичното пространство и как да се предпазим от тях" във Висше училище Международен колеж – Добрич.  

Проучване, направено сред над 5 200 души, показва, че една четвърт от анкетираните са били жертва на някакъв вид електронна измама през последните пет години. В САЩ този процент е 42, в Мексико - 44.
Причините, според Заимов са няколко. От една страна банките правят всичко възможно този проблем да бъде скрит ако се отнася до тях, те са длъжни да пазят своята репутация.

Другата причина е, че законодателно нещата не са достатъчно добре уредени.
Специалистът сподели какви са най-големите опасности при електронните измами.

Всяка карта има персонален идентификационен номер - или т.н. ПИН. Той никъде не се пази, дори и в компютрите на банката го няма. И затова ПИН-ът не трябва да се дава на никого. Специалистът посъветва при работа с банкомат да се следи за наличието по него на странни неща, с различен цвят, да се закрива клавиатурата с ръка.
Трябва да стане практика смяната ПИН-а на 3-4 месеца.

Специалистът препоръчват да се направи ксерокопие на картата. Източването на картите не става на следващия ден, а след като престъпните организации съберат достатъчно количество карти.

Все повече се увеличава делът на измамите по интернет, сподели Заимов. Има едно основно правило - не давайте повече информация, отколкото е нужно.

Въпреки голямата практика на Заимов и той е бил източван три пъти.