Богородица закриля "Модерна България"

Мисия Пловдив

29-04-2013, 16:05

Снимка:

Димитър Жеков

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Водачи на листите получиха благословение в покоите на пловдивския митрополит

Пловдивският митрополит Николай даде благословия на кандидат-депутатите от областта и града на Гражданска листа „Модерна България“.

Водачите на листите за Пловдив област и София Румен Кривицки и Борислав Цеков, Владимир Дончев, Борис Николов, Божидар Славов, Иво Инджов са едни от малкото получили бласловение лично от владиката в покоите му.

Митрополит Николай ги похвали, защото по думите му са малцина тези, които преди да се устремят към постигане на плановете си са осъзнали, че преди всичко е нужно Божието благословение.

„Нека Божията благословия да бъде с вас и на добър час“, обърна се към гостите си владиката.

На кафе с джиджифил и локум митрополит Николай сподели с тях какво мисли за съвременните държавници и последните препятствия, сполетели българския народ.

„Когато гласуват законите политиците да не противоречат на Божия закон. Зарадвахме се, когато президентът призова за обща молитва, но не е нужно той да ни подканя. Българската църква е вярна на своя народ от 1100 години е компенсирала, когато държавата не я е имало“, каза владиката.

По думите му всички проблеми на народа ни се коренят не във финансовата, а духовната криза. „Потърсиха църквата, но най-накрая. А трябваше в началото, за да не се стига до самоубийствата, запалванията, убийствата“, добави митрополитът.

Кривицки, който е и дългогодишен ктитор на Пловдивска митрополия, призова пред владиката, че е крайно време да се изгоним търговците от храма – от живота си.

„Така е. Но това може да стане само тогава, когато българските политици и депутати имат в сърцето си Божия закон. Да не му противоречат, когато гласуват законите“, му отговори митрополитът.

„Успешният политик е православният политик. Те трябва да знаят, че властта, която Бог допуска да придобият е именно от Бога. Не за собствено облагодетелстване, а за доброто на хората. Когато изпращат децата си в подбрани колежи в чужбина, милсят ли за тези младежи, които остават тук, а те умишлено лишават от хляба на живота – вероучение? А мислят ли, когато се лекуват в скъпи клинки за тези българи, които са болни, но нямат тази възможност?“, апострофира владиката.

„Поискахме благословение, защото сме вярващи православни християни и имам отношение към вярата и църквата“, обоснова срещата си с владиката Кривицки. Оказа се, че той е студент по теология в Пловдивския университет.

А за включването си в Гражданска листа „Модерна България“, че е било нужно, защото му е писнало. „Писна ми някой да ми сменя дневни ред и този на обществото!“, отсече той. От митрополитските покои водачите на листите си тръгнаха с ценен дар – икона на Божията майка Дева Мария.

Преди да получат благословение те присъстваха на молебен за здраве и благоденствие в храма „Света Марина“.