На 22 метра: Вдигат кръста на "Свети Николай"

Мисия Пловдив

29-04-2013, 17:33

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Митрополит Николай освети двуметровото разпятие на новостроящия се храм

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай освети двуметровия позлатен кръст на църквата "Свети Николай". Владиката пряко следи работите по строителството на храма от самото му начало.

Утре предстои кръстът ще бъде поставен на 22 метра височина върху основния купол на новостроящия се храм. Двуметровият кръст, заедно с 30-сантиметровото позлатеното кълбо в основата му, тежат 25 килограма и са изработени и позлатени в работилниците на известния украински манастир Киевско-Печорска лавра.

Техническите операции по вдигането на кръста няма да бъдат проблем за екипа от работници, заяви основният ктитор на църквата Кирил Василев. Работата не е много сложна, но е важна, защото кръстът ще издържа на бури и на гръмотевици, заяви той. Отгоре има гръмоотвод, който ще привлича върху себе си светкавици и ще пази  не само църквата, но и околните жилищни сгради.  Цялата операция ще продължи около 3 часа и в нея ще участват двама работници с кулокран и подемна вишка.

Големият купол е обшит с небесно сини листове от неръждаема стомана, върху него има позлатени орнаменти. Те също са изработени в работилниците на Кииевско-Печорската лавра. Счита се, че синият и златният цвят са любими на Свети Николай, защото покровителства моряците /синьо/ и банкерите /златно/.

Още един двуметров позлатен кръст ще бъде въздигнат и върху камбанарията на църквата "Свети Николай", но след завършването й. Върху малките куполи ще има още 4 по-малки кръста.

Целта ни е до края на месец май да затворим строително църквата отгоре, като продължим с обшиването и позлатяването на останалите куполи на храма, каза Кирил Василев. По този начин ктиторът на “Св. Николай” счита, че ще приключи с ювелирната работа и ще се отвори работа за класическите довършителни работи отвън и отвътре в храма.