Недоволни сте от начина на живот у нас? Напишете го!

Мисия Пловдив

29-04-2013, 17:50

Снимка:

Димитър Жеков

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пано за критики ви чака на площад "Римски Стадион" пред офиса на "Модерна България"

Искате ли да пожелаете на съгражданите си нещо или ясно да изразите какво ви дразни в живота или управлението на града и държавата ни? Дойде му времето. Гражданска листа "Модерна България" е разпънала пано на площад "Римски Стадион" пред офиса си , за да разбере какво пловдивчани не харесват в живота си.

"С нашата бюлетина се гласува за граждански контрол върху политици, закон и монополи, защото това е, което липсва на България. Коренът на злото е в това, че има безконтролна власт, която източва ресурсите на държавата", каза за Plovdivutre.bg Борислав Цеков – водач на листата на 23 МИР София.

"Тази власт заговорничи зад кулисите и крие корупция, управлява лошо бюджета в интерес на малцина- фирми, хора, кръгове", продължи той. "Дадени са 600 милиона за партийни субсидии и подслушване, а 1 милиард и 700 милиона са несъбрани и изтекли в частни джобове от ДДС и акцизи вместо в държавната хазна", добави още той.

"Ако имаше добро управление и граждански контрол тези пари щяха да се влеят в социалната сфера. Например двукратно могат да се увеличат майчинските на 42 хиляди майки, могат да нараснат двукратно средтсвата за клинични пътеки и изследвания. Могат да се вземат и мерки за микрокредитирането. Така ще се разкрият 60 хиляди работни места", каза Иво Инджов, кандидат в 23-и многомандатен избирателен район в София и в Пловдив.

Водачите на листите в "Модерна България" смятат, че инициативата им е пръст в раната на държавните управници досега, защото вярват, че хората трябва пряко да контролират политиците чрез отзоваване. "Събираме подписка за референдум за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове. Вече повече от 160 хиляди граждани са подкрепили тази идея. Искаме радикална прозрачност на бюджетните разходи. Подаваме я на 11 май", каза още Инжов.

"Това е много силен инструмент за граждански и медиен контрол", добави на свой ред Цеков. Пред паното кондидат-депутатите изсипаха символично партийните субсидии на основните политически партии, управлявали страната през последните 20 години.