Би Би Си откриват Пловдив за света

Мисия Пловдив

29-04-2013, 17:55

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

62 туристически компании акостират под Тепетата след Великден

Журналисти от Би Би Си, сайта Трип Адвайзер и други чужди медии ще отразяват международната среща на туроператорите в Пловдив. Тази година ще ни гостуват представители на 62 фирми от 17 държави. Сред тях ще има пратеници от Алжир, Египет, Непал, Италия, Германия. От Мароко ще пристигне министерска делегация. Индия пък ще има 10 компании на изложението. Това съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов. По думите му интересът на местните хотели и фирми също е значителен. Затова те предлагат безплатни нощувки и зали за срещи на гостите, има и осигурен транспорт.

Програмата на срещата е доста натоварена. В първия ден на събитието - 8-ми май, ще бъде официалното тркиване в хотел "Санкт Петербург". Там ще присъстват заместник-министърът по туризма - Иво Маринов и кметът Иван Тотев. След като се проведе семинар, гостите ще се разходят из Стария град. На следващия ден те ще посетят Панаира на занаятите, който ще съвпадне с визитата. Гостите ще имат възможност да видят 50 пловдивски майстори, които ще представят творенията си пред Халите и на Римския стадион.

На 10-ти май ще има информационни турове. Според интересите си гостите ще могат да посетят – Тракийските гробници и Музея на розата в Казанлък; Култовия комплекс и винарската изба в Старосел; СПА комплексите в Хисар; Религиозните светини на Асеновград и Бачково или винарските изби в Брестовица и региона. Така Пловдив ще е не само дестинация, но и отправна точка. Също ще се се посещават и нощни заведения и казина, които са от интерес за туроператори, насочени към младежки пакети, заяви директорът на ОП "Туризъм" Петър Лазаров.

Този форум се утвърждава като традиция, която представя маршрути и продукти от Пловдив и региона. Форматът вече предвижда две срещи – пролетна и есенна. Налице е голям интерес. Вече текат записванията за есенната среща. Вече има 10 фирми в списъка с участници. Тогава събитието е планирано да съвпадне с дефилето на младото вино, уточни още Стефан Стоянов.