Опасността от фалшификации роди общ фронт срещу ГЕРБ

Най-доброто от печата

30-04-2013, 07:25

Снимка:

БГНЕС,архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Партиите от опозицията се разбраха за паралелно преброяване на резултатите от вота на 12 май

Съмненията, че ГЕРБ може да фалшифицират изборите на 12 май, родиха уникална коалиция от опозиционни партии. БСП, ДСБ, "Атака", ДПС и Движение "България на гражданите" потвърдиха пред "Сега" информацията, разпространена от "Медиапул", че ще наемат австрийска фирма, която ще брои паралелно резултатите от вота.

 

Австрийците ще броят успоредно с "Информационно обслужване" в нощта след изборите, защото опозицията има сериозни опасения за купуване на цели секционни и районни избирателни комисии, подмяна на протоколи и бюлетини. Опозиционните партии ще наемат вероятно зала в София, в която ще пристигат протоколите от всяка секционна комисия.

Засега не е ясна цената на офертата, нито други детайли. Очаква се формациите, които потвърдят участие, да подпишат споразумение за съвместни действия след великденските празници. В него ще се уточнят и параметрите на финансирането от тяхна страна на инициативата.

Опозиционните партии смятат да покрият страната със свои застъпници, като всяка партия ще отговаря за конкретен регион. Така участниците в опозиционната коалиция ще имат поглед върху резултатите още преди да бъдат оповестени от ЦИК и бързо могат да установят дали има манипулации.

Инициативата е на БСП, научи "Сега". Според социалистите идеята им ще получи много широка подкрепа отвсякъде. "Подробностите ще станат известни след празниците", коментира и шефът на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев. Той отказа подробности, но уточни, че цената, която ще се плати на австрийската фирма, ще е много по-ниска от тази в офертата на "Информационно обслужване" от 1 687 896 лв. с ДДС. "Имаме доверие на себе си", така Методиев отговори на въпрос не е ли странно тъмносините да се доверят на основния си опонент БСП. Той обясни, че всички партии ще имат достъп до работата на фирмата и поглед върху движението на резултатите в цялата страна. Една от идеите е чрез интернет подобен достъп да имат и медиите.

Десислав Чуколов от "Атака" потвърди, че националистите имат намерение да участват в паралелното преброяване. Неофициално от партията на Волен Сидеров не скриха, че се притесняват от колаборацията с ДПС, макар и само на техническо ниво. "Ами, вижте, щом дотам са стигнали нещата "Атака" да участва заедно с ДПС, значи наистина ситуацията, създадена от ГЕРБ, е форсмажорна", обяви бивш депутат, но отказа да бъде съобщено името му.

Партията на Меглена Кунева ще участва в инициативата, но настоява към нея да бъдат привлечени и неправителствени организации. Никой от движението на Лютви Местан не бе открит за коментар.

-------ПО КОДЕКС

Според чл. 26, ал. 1, т. 22 от Изборния кодекс ЦИК ще качва на интернет страницата си сканираните и получените по електронен път екземпляри от протоколи на СИК и РИК. Именно това бе основният аргумент, с който от комисията отказаха да оповестят публично кода за достъп до софтуерния продукт на "Информационно обслужване", с който ще се броят резултатите. От ЦИК обясниха, че всички данни ще са публични и всеки компютърен специалист би могъл да направи собствени изчисления на резултата, като се възползва от одобрената методология.