Цигарите скачат с 80 стотинки

Най-доброто от печата

30-04-2013, 07:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Забрана на тънките папироси ще повиши търсенето им на черния пазар, казват от Industry Watch

Цената на една кутия цигари ще скочи с между 69 и 80 стотинки през следващите 4 години, сочи анализ на Industry Watch. Поскъпването от 15-18% се дължи на ангажиментите на България към ЕС относно размера на акциза върху тютюневите изделия. Те предвиждат до началото на 2017 г. общият акциз върху цигарите у нас да бъде поне 60% от среднопретеглената продажна цена на дребно, като акцизът не трябва да бъде по-малко от 90 евро за 1000 цигари.

Пазарът в България ще бъде силно засегнат от новите задължителни увеличения на акцизите за тютюневите изделия, пише в доклада. Според анализаторите ефектът от регулацията ще се изрази в сближаване на цените на различните марки цигари.

Задължителното минимално ниво на акцизите е само част от новата Директива за тютюневите изделия (ДТИ), по която работи Брюксел. Тя предвижда пълната забрана на ментоловите и тънките цигари, уеднаквяване на опаковките, както и поставянето на задължително здравно послание върху 75% от площта на кутията.

Последното ще струва под формата на еднократни разходи между 14 500 и 50 000 евро за продукт на тютюневите концерни. Забраната на тютюневите изделия с нестандартен размер пък ще повиши търсенето им на черния пазар, отчитат от Industry Watch.

Около ДТИ има редица скандали, тъй като според анализатори и самите тютюневи концерни няма доказателства, че предлаганите мерки ще доведат до положителен ефект в борбата с тютюнопушенето. Още повече че според различни изчисления новата директива ще остави между 70 и 170 хил. души без работа в Европа, а загубите от акцизи в ЕС могат да достигнат 5 млрд. евро.