Изненадващо, но руснаците са много, много щастливи

Животът

30-04-2013, 08:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

77% от тях се определят за щастливи, най-вече заради семейството си

Русия далеч не е сред страните, които се сочат за пример за качеството и стандарта на живот. Но пък 77% от гражданите на Руската федерация считат себе си за щастливи, сочат резултатите от проучване на Всеруския център за изучаване на обществено мнение (ВЦИОМ).

Социолозите задали на анкетираните следния въпрос: "В живота има и добро, и лошо. Но като цяло чувствате ли се щастливи или не?". 23% са отговорили "определено да", а 54% "по-скоро да". Съгласно аналогично проучване през миналата година, щастливите руснаци са били по-малко - 66%.

29% от назовалите себе си за щастливи са посочили като семейството като извор на доволството си от живота. 18% са щастливи заради децата и внуците си, а 10% заради хубавата си работа. За 6% от анкетираните щастието е в това, да си здрав, а 17% не са посочили определена причина.

Като нещастни са се определили 18%, като 6% от тях се обяснили това с обстоятелството, че са бедни. За 6% старостта е еквивалент на нещастие, а 5% са се заявили, че се чувстват нещастни заради тревожната ситуация в страната, ръста на цените и заради това, че хората са станали по-лоши.