Отново сътрудници на ДС в листите

Новините

30-04-2013, 08:21

Снимка:

vesti.bg

Автор:

boshnakova

Всичко от Автора

Двама от кандидатите за народни представители в 27 МИР се оказаха бивши агенти

Комисията по досиетата обяви резултатите от направената проверка, дали има и кои са били сътрудници на Държавните служби.

В 27 МИР – Стара Загора за 42 Народно събрание, кандидатите за народни представители са 370, но и тази година изненади не липсват – двама се оказаха бивши служители на ДС.

Комисията е установила принадлежност към Държавна сигурност (ДС) на Боян Борисов Киров, кандидат за народен представител от листата на ПП "Българска левица".

Откритите книжа (написани агентурни сведения, разходни документи и др.) сочат, че Борисов е бил секретен сътрудник и агент под псевдонимите "Кирил" и "Петров" в Първо главно управление, отдел VII, и Второ главно управление, отдел 10, отделение 1 на ДС.

Вторият е Митко Енев Танев, родом от старозагорското село Яворово. Той е кандидат-депутат за 27-ми МИР от листата на ПП "Съюз на комунистите в България". Бил е щатен служител в ОУ на МВР - Стара Загора - ДС, и ОУ на МВР - Хасково - ДС.

Комисията по досиетата е проверила общо 4145 кандидати за народни представители от общо регистрираните в РИК 7305. Останалите 3160 не подлежат на проверка съгласно изискванията на закона.