Позлатеният кръст на "Свети Николай" пази от зло и гръмотевици (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

30-04-2013, 14:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Дядо Николай към ктитора: Искам храм, не църквичка

2-метров позлатен кръст се извисява на 22 метра над син купол със звезди на новостроящия се храм „Свети Николай”. Необичайната за родината ни лъскава обител се намира  на ул. „Копривщица” близо до прелеза на бул.” Свобода”.  Огромното разпятие освен символ на Христовата вяра играе ролята и на гръмоотвод.  „По-важен е духовният символ на кръста, който стои и като бижу върху купола”, каза ктиторът на храма и собственик на строителна фирма Кирил Василев. До него расте 24-метрова часовникова кула. 

Той се надява в края на година църквата да бъде завършена. Василев е единственият ктитор. Помагали му още няколко строителни фирми с материали. Най-трудно било осигуряването на украинските майстори, защото екипът им се забавил с идването си в Пловдив. Украинците си тръгват след два дни, а вторият екип ще пристигне в началото на юни. Именно те ще довършат ювелирната работа – обшивките на купола. Останалото строителство е българско. „Майсторите не са просто строители, а изключително вярващи. Посетиха Рилския манастир и редовно ходеха в „Света Богородица”, твърди Василев.

„Идеята ми за храма възникна преди много години при пътуванията ми в Украйна.  Видях църквата на входа на град Николаев, която се изграждаше. Беше толкова красива, че поисках да построя подобна в Пловдив”, разказа Василев. Разликата с родния вариант е, че пловдивската обител е два пъти и половина по-голяма от украинската. „Дядо Николай каза, че иска храм, а не църквичка”, обоснова се ктиторът.

Тогавашният кмет на „Западен” Здравко Димитров приел идеята, но решението на Общинския съвет земята да бъде предоставена за тази цел отнело повече време.

Василев твърди, че изгражда „Свети Николай” като красив храм, за да влизат хората поне от любопитство, а в последствие той апелира да започнат редовно да отправят молитви за положителни неща и да засилят вярата си.  „Един да се очовечи от 500 или 1000 души значи нещо хубаво се е случило”, надява се ктиторът на новата църква в града.