Когато се заговори за България, японците разбират Казанлък

Животът

30-04-2013, 11:54

Снимка:

Община Казанлък

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

 

Този извод се наложи след като делегация от Казанлък представи нашата страна на голямото международно изложение за храни и напитки в Осака – "Утаге ‘2013".

Специална покана към Казанлък за участие в изложението изпрати президентът на Организационния комитет Юзуру Хирано. Сред високопоставените лица и представителите на бизнеса, които официално прерязаха лентата при откриване на изложението на 26 април, бяха само двама чужденци – кметът на община Казанлък Галина Стоянова и посланикът на Р България в Япония Георги Василев. Изключителна чест, оказана на нашата страна, която недвусмислено говори за високата оценка, която Япония дава на връзките си с България.

Кметът на община Казанлък участва в церемонията по покана и на разноски на Организационния комитет.  Царица Роза ‘2012 Нели Славова, също поканена от организаторите на изложението, представя България в зала № 1.  Три пъти на ден тя запознава посетителите на "Утаге’2013" с Казанлък и България, а фолклорен състав завладява публиката и я увлича в ритъма на българските народни танци.  Представят се и традиционни  ритуали у нас като розобер, гроздобер, наливане на виното, кукерски игри. Това означава, че минимум 4000 души дневно виждат България чрез Нели Славова и българския фолклор. Изложението продължава до 6 май, което наистина е едно мащабно и уникално по своите размери представяне на България пред гостите на изложението от всички краища на света.

В делегацията от Казанлък участваха още председателят на Общинския съвет Николай Златанов и розопроизводителят Стефан Иванов, управител на фирма "Триглав Еделвайс". Той е собственик на една от големите розоварни  у нас – тази в с. Пъстрово, и на розовите градини край с. Енина. Стефан Иванов пътува на собствени разноски, както и пое разходите по посещението на председателя на ОбС. Участието си на "Утаге ‘2013" казанлъшкият розопроизводител оцени като много ползотворно. Според него, представянето на нашия град на такъв широк форум неминуемо ще допринесе не само за развитието на културните връзки между Япония и България, но и ще спомогне за разширяване на бизнес контактите, особено в сферата на розопроизводството и производството на екологично чисти храни и напитки. Заслуга за този интерес към нашите производители той вижда в активната работа на местната власт в Казанлък в посока подкрепа развитието на бизнеса.

Специалното внимание към Казанлък от страна на Япония е заслужено – градът на розите поддържа контакти с градовете Мунаката, Фукуяма и Хирошима. Има интерес от страна на Накано и Токачи. Президентът на Организационния комитет на "Утаге ‘2013" Юзуру Хирано бе в Казанлък по време на Празника на розата през 2012 г. заедно с  Акико Игая, изпълнителен директор на Японско-българското дружество за приятелство и културни връзки, и представители на бизнеса в Страната на изгряващото слънце. Прекрасните му впечатления от нашия град бяха последвани от поканата за представяне на Казанлък на изложението и превръщане на България в център на този голям международен форум.

Изложението за храни и напитки се провежда на всеки 4 години и определена страна с нейните традиции става акцент в него. Българско вино, сирене, мляко, розови продукти, луканка и още вкусни български деликатеси ще бъдат опитани от посетителите – туристи и представители на бизнеса от цял свят. Интересът към изложението е огромен. Близо 1 милион души се очаква да посетят залите и щандовете на "Утаге ‘2013“ за времето от 26 април до 6 май.