Демокрацията ни страда от скандали

Премиер, главен прокурор и МВР шеф увериха, че скандалите няма да обърнат дневния ред на хората

Хората очакваха от политическата класа решения, а не скандали, обяви премиерът Марин Райков на безпрецедентна пресконференция, събрала на едно място изпълнителната и съдебната власт.

Поводът: скандалните записи от Банкя, в които главни действащи лица са екс премиерът Бойко Борисов, бившият земеделски министър Мирослав Найденов и освободеният вече от поста си градски прокурор на София Николай Кокинов.

"Защо сме тук днес заедно? Ние сме тук, за да ви кажем, че в една демократична държава институциите не воюват помежду си. Навлязохме в Страстната седмица и искам да вярвам, че тя няма да донесе нови страдания за българската демокрация. През последните 10 дни страната беше разтърсена от поредица от скандали и те дават повод да споделя своето безпокойство.

Моето правителство поехме ангажимент, че ще направим честни, прозрачни и демократични избори. Не можем да ги направим сами, без помощта на политическите сили", заяви премиерът Райков.

"Ще създадем условия за честни избори, но могат ли да бъдат честни, когато в рамките на няколко дни някои политически сили хранят със скандали? Ние обещахме, че ще успокоим обществото и хората се прибраха от улиците, но не простиха, не забравиха, а само дадоха шанс на политическата класа. От нея те очакваха решения, а не скандали.

Българската демокрация боледува. Политическите сили са склонни да генерират скандали, а не проекти за излизане от кризата. Аз лично не приемам този подход за конструктивен", отсече той.

Премиерът обеща пред обществеността и медиите, че разследването на прокуратурата по скандала ще продължи по обективен начин.

"Министърът на вътрешните работи изпраща ясно послание за прозрачност и откритост на МВР, защото това е институция, която ще продължи да бъде един от стълбовете на законите, на демокрацията, ще продължи да брани сигурността на гражданите.

Аз поех ангажимент да не допусна МВР да бъде пренесено в жертва на общата атмосфера, свързана с предизборния период. Независимо от генерираните скандали, сме на път да направим това", посочи той.

На свой ред вътрешната министърка Петя Първанова, която също бе на пресконференцията настоя, че МВР е един от стълбовете на държавността и призова обществените личности да спрат с коментарите за незаконното подслушване.

По думите й - в МВР има над 50 000 достойни професионалисти, които работят всеки ден за защита на гражданите, техните права и обществения ред.

"Независимо от скандалите, продължават достойно да изпълянват своите ангажименти и задължения", каза Първанова.

На свой ред главния прокурор Сотир Цацаров обяви, че се предвиждат промени в Закона за СРС, Закона за МВР и други, които касаят режима на прилагане на подслушване.

Той изрази съмненията си, че идните дни до предсрочните парламентарни избори могат обаче да  донесат "нови и нови нечисти скандали".

Според него - прокуратурата не се е превърнала в част от изпълнителната власт, нито пък е станало обратното.

"Действията на българската прокуратура не могат да бъдат класифицирани като тежък удар върху системата на МВР, или като голям плюс в борбата с организираната престъпност. Нарушенията на закона не са повод за негативна оценка за целия личен състав в министерството. На престъпността се противодейства само чрез закона", категоричен бе Сотир Цацаров.