С частен самолет: Митрополит Николай носи благодатния огън в Пловдив

Мисия Пловдив

30-04-2013, 19:19

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В делегацията до Йерусалим ще е и Здравко Димитров

Пловдивският митрополит Николай ще донесе благодатния огън за българските православни християни, съобщиха от Пловдивската митрополия.

В навечерието на Възкресение Христово – вечерта около 19.00 часа на Велика събота, самолетът от Йерусалим ще кацне на Пловдивското летище. Владиката ще донесе невеществения огън, а духовници и миряни, дошли на аерогарата, ще могат да запалят свещите и кандилата си.

На заседанието си от 5-ти март Светият Синод определи Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, като представител на Българската Патриаршия, да вземе молитвено участие в слизането на Благодатния огън на Божи Гроб на Велика събота.

Митрополит Николай ще пътува с частен самолет за разлика от предишните години, когато държавата отпускаше правителствения Фалкон. Разноските поемат християни от Пловдивска епархия. В делегацията, която ще пътува заедно с митрополит Николай, са: Здравко Димитров, областен управител, Иван Михайлов – основен спонсор на пътуването, Радомир Чолаков - юрист, Георги Караджов и Атанас Калчев.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави Пасхалното богослужение в Катедралния храм "Успение Богородично" на 4 май от 23.30 часа, а на 5 май – Пасха Господня, ще отслужи и последованието на Второ Възкресение в митрополитския храм "Света великомъченица Марина" - от 10.30 часа.