1 май Деня на труда

Новините

01-05-2013, 07:36

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

На тази дата отбелязваме идейното начало на 8-часовият работен ден

На 1 май отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност. Той е официален празник в България.


На този ден се навършва годишнина от стачката през 1886 г. на 340 000 работници в Чикаго, САЩ с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите раняват около 200 души и убиват поне четирима. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни. На конгреса на Втория интернационал в Париж,провел се през юли  1889 г. е приета резолюция за честването му, като за пръв път е отбелязан през 1890 г.


През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на 1 май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир". Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците".


В България първите масови манифестации са през 1893 г. в София, Пловдив и Видин. За официален празник 1 май е обявен през 1939 г., а от 1945 г. се чества официално всяка година от тогавашният режим.