Месец май дойде с летни температури

Животът

01-05-2013, 09:55

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Започна периодът на големите почивки. Времето ще е благосклонно

С първия майски ден и с Деня на труда стартира периодът на големите почивки. Добрата новина е, че месецът започва с летни температури. За Пловдив очакваните градуси са около 29.

Над страната ще бъде слънчево, след обяд в планинските райони ще се развие купеста облачност. Няма да вали. Температурите ще останат по-високи от обичайните, максималните ще са между 26 и 31 градуса.

А ето какво ще е времето през целия месец.

Синоптиците предвиждат средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната тя е между 16 и 18˚, по Черноморието и във високите полета – между 14 и 16˚, в планините – от 2 - 4˚ по високите части над 2000 m до 12 - 13˚ в по-ниските.

Най-ниските температури през месеца ще са между 4° и 9°, а най-високите – между 27° и 32°.

Първото десетдневие ще започне със слънчево време и високи температури. Към 5 - 6 май ще се създадат условия за краткотрайни валежи, гръмотевици и градушки. Температурите постепенно ще се понижават и ще се нормализират.

През второто десетдневие атмосферата ще се задържи неустойчива, с превалявания и гръмотевици. Температурите ще бъдат близки до тези от първата половина и малко по-ниски от обичайните. Към края на десетдневието валежите ще станат по-локални и температурите слабо ще се повишат.

И през повечето дни от третото десетдневие се очакват превалявания, по-чести и на повече места в западната половина от страната. Към края на месеца, тенденцията ще е към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и по-високи температури. Относително по-спокойни дни се очакват около средата на десетдневието.

Знаете ли, че...

Месец май е кръстен или на древноримската богиня Мая, или на древноримската богиня на плодородието Бона Деа, чийто празник е бил през май. Старото славянско име на този месец е тревен месец; месец, през който пониква тревата. Прабългарите наричали този месец Вечем. Има и други източници, които назовават месец май с името Сретен, и твърдят, че така са го наричали Прабългарите.