Избрани Новини
С кои стоки да внимаваме за Великден
Купувайте разумно!
Броени дни остават до Великден. Празничното пазаруване за мнозина започна. Четири са задължителните спирки в магазина преди Великден - при яйцата, боята за яйца, месото и козунака. Как да сме сигурни обаче, че купуваме годни и качествени продукти?
Сред основните неща, за които трябва да следим на щанда са срокът на годност, мястото и датата на производство, както и правилното съхранение на продуктите, съветват експерти от Агенцията по Безопасност на Храните.
Агнешкото месо и яйцата са най-рисковата стока, защото са с кратък срок на годност и при неправилно съхранение, могат да доведат до опасност за здравето на потребителите, посочват от Агенцията.
За какво трябва да внимаваме при агнешкото месо?
Това е основно цветът – промяна в цвета, потъмняване, промяна в мазнината – също може да бъде потъмнена по някакъв начин, специфичен мирис, който да усетим през витрината. Печатът върху месото също е много важен. Това важи и за яйцата. Всяка една цифра съдържа конкретна информация – първата показва, че става въпрос за клетъчно отглеждане на яйцата, БГ – че е от България, следващите цифри – региона и последната – клетъчния център, поясняват експерти.
При боята задължително трябва да следим състав, срок на годност и производител.
И последно, но не и по значение – козунакът. Тук е задължително да се чете съставът, категорични са от Агенцията, пише dete.bg.
Ето и точните съвети на експертите за безопасно празнично пазаруване!
Топ Новини